10. Yılda Demir Ağlarla Örülen Türkiye’den 100. Yılda Dünyayı Kültür Ağlarıyla Ören Türkiye’ye

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) 2009 yılında Balkanlarda yürütmeye başladığı faaliyetlerini 6 kıtaya taşıyarak tüm dünyayı Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştırmaya ve dünyaya kültür ağları örmeye devam ediyor.

Dünyanın dört bir tarafında kurduğu Kültür Merkezleri aracılığıyla Türkiye’nin, Türk dilinin ve kültürünün tanıtımını yaparak kalıcı kültürel bağlar kuran Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına yönelik belirlediği “2023 Yılı Vizyonu” kapsamında yurt dışında 100 yurt dışı temsilciliğine ulaşmayı hedefliyor.

CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 100 YURT DIŞI TEMSİLCİLİĞİ

“10. yılda demir ağlarla örülen Türkiye’den 100. yılda dünyayı kültür ağlarıyla ören Türkiye’ye” düsturuyla, dünyanın farklı coğrafyalarında geniş bir yelpazede faaliyetlerini gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yılına özel ilklere imza atacağı etkinliklerin hazırlıklarını yürütmeye devam ediyor.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, TRT Haber’e yaptığı açıklamada “Şu anda Yunus Emre Enstitülerinin sayısı 85’e yükseldi. Dünyanın farklı ülkelerinde üniversiteler bünyesinde Türk Kültür Merkezleri açarak inşallah 100. yılda, 100 Türk Kültür Merkezini tamamlamış olacağız. Böylelikle, yüz yıllık Cumhuriyetimize yakışır bir şekilde tüm dünyayı kültür ağları ile öreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

LATİN AMERİKA, AFRİKA VE UZAK DOĞU ÜLKELERİ ARTIK UZAK DEĞİL

Enstitü Başkanı Ateş, “10 yıldır tüm dünyada gerek Türkçe öğretimi gerekse kültür-sanat faaliyetleri ile 15 milyondan fazla insana ulaştık. 2023 yılı kapsamında da Enstitü kurulmadan önce uluslararası alandaki Türk medyası, Türk dizileri ve Türk sinemasının açtığı yolda oluşan Türkçe öğrenme taleplerini karşılayacağız. Onun için özellikle Latin Amerika ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Uzak Doğu ülkeleri bizim için artık uzak değil daha yakın.” ifadelerini kullandı.

DÜNYA GENELİNDE TÜRKÇEYE YÜZ BİNLERCE BAŞVURU

2022 yılında Türkçe öğretimi faaliyetlerine ivme kazandıran Enstitü, dünya genelinden yüz yüze ve çevrim içi Türkçe kurslarına yüz binlerce başvuru aldı.

“TÜRKÇE İLE TÜRKİYE DÜŞÜNCESİNİ BÜTÜN DÜNYAYA TAŞIYACAĞIZ”

Enstitü tarafından gerçekleştirilen Türkçe öğretimi faaliyetlerine ilişkin Prof. Dr. Ateş şu ifadelerde bulundu:

“Yunus Emre Enstitüsü olarak Yunus’un bütün canları bir araya getirme düşüncesini dünyaya taşıyoruz. Türkçe öğrenme noktasında gerek Arap ülkelerinden gerek Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden çok yoğun talep var. Kültürümüzü ve dilimizi öğreterek Türk insanının, Türkiye düşüncesinin, Cumhuriyet’in kazanımları ve Türk milletinin Cumhuriyet’e kattıklarını bütün dünyaya taşıyacağız.”