1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

60 ülkeden 500’e yakın öğrencinin katıldığı “1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı” görkemli bir şekilde kutlandı. Yabancı öğrenciler, sahneye koydukları eserlerle dünyaya “Türkçe” barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderdi.

Yunus Emre Enstitüsünün Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde  gerçekleştirdiği, “1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı” Ülker Sports Arena'da düzenlen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlamalara, Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,  Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, çok sayıda milletvekili, yerli yabancı konuklar ve Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler katıldı.

Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, diplomasinin boyutlarının genişlediğini belirterek, ülkemizin tüm değerlerini barış diplomasinin içine kattıklarını söyledi. Bakanlık olarak tüm dünyada Türk kültür ve adetlerini öğretmek için çalışma yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “40’dan fazla ülkede güzel Türkçemizi ve kültürümüzü öğreten Yunus Emre Enstitüsü’nün başarılarını gururla takip ediyoruz.  Sevgi dili barış dili Türkçemiz ile bugün buradan dünyaya barış mesajları vereceğiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Türkiye olarak kültürel diplomasi anlayışımızı dünyanın her noktasına taşımak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çelik, konuşmasında “Ülkemizin dünyadaki imajını en yükseğe çıkarmanın yolunun dil ve kültürümüzün hikayesini anlatmaktan geçiyor. Kuracağımız insani ve kültürel bağlar, Türkçemizi öğretmenin temelini oluşturmaktadır. Kültürel köprülerin kurulması devletlerin önündeki en büyük sorumluluklar arasındadır. Bugün buradaki bu atmosfer dünyanın aradığı barış ortamını büyük bir katkı sağlayacaktır” sözlerini kaydetti.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de Saraybosna’da başlayan faaliyetlerini 42 ülkeye ulaştırdıklarını belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın her noktasına yaymak istiyoruz” diye konuştu.

Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler, Dede Korkut, Kuzguni Yağız, Kutadgu Bilig Zencerek, Türkçem Benim Bayrağım, Cenk Sanatı: Saf Bağlayarak Matrak, Muhibbi, Donanma, Ekmek Tuz Hakkı Türkçe Diler-Yunus Gibi oyunlarla Türkçenin 1000 yıllık serüvenini ortaya koydular. 10 sahneden oluşan oyunlar, ışık ve ses gösterileriyle birlikte izleyicilerin büyük beğenisini topladı.