Abuja Open House Etkinliği Nijeryalı Sanatçıları Bir Araya Getirdi

Yazıcı-dostu sürüm

Uluslararası Yaratıcı Geliştirme Enstitüsü (IICD Center) tarafından 27-30 Ekim 2022 tarihlerinde Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle Abuja Open House etkinliği gerçekleşti.

Nijeryalı yerel sanatçıları desteklemeyi amaçlayan etkinlikte Nijeryalı sanatçıların eserlerinden oluşan sergiler yer aldı.

Dört gün süren organizasyonda resim, fotoğraf, heykel, video, performans sanatı, yeni medya, tiyatro ve dijital sanat dahil olmak üzere çeşitli sanat alanlarında dinamik ve çeşitli sergiler, küratörlük projeleri ve canlı/katılımcı sanat etkinlikleri düzenlendi. Bu faaliyetlerle Abuja'nın sanat insanlarını, sanatseverlerini bir araya getirmek, Abuja'daki sanat galerileri arasında bağlantı kurmak ve köprü oluşturmak, yaratıcı düşünceyi ateşlemek, canlılık yaratmak, kişisel ve kültürel etkileşimi artırmak amaçlandı.

Nijeryalı sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergilerden oluşan Abuja Open House kapsamında Abuja Yunus Emre Enstitüsü de yerel 3 fotoğraf sanatçısının fotoğraf galerisine ev sahipliği yaptı.

Etkinlik ABD Büyükelçiliği ana sponsorluğunda T.C Abuja Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, Transcorp Hilton Hotel gibi pek çok sponsor ve partnerin olduğu çok ayaklı bir organizasyon olarak gerçekleşti.

Türk Büyükelçiliği de organizasyon kapsamında geri dönüştürülmüş metal heykel sergisine ev sahipliği yaptı.

Abuja Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Aziz Çetin etkinlikteki konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkan ve bu toprakların kültürel mirasını dünyanın farklı yerlerine taşımaya çalışan Türkiye’nin kültür kurumu Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin kadim sesinin dünyaya duyurulmasında, tarihî ve kültürel mirasımızın tanıtılmasında önemli bir görev üstlenmiştir.”

“DÜNYA MİRASINA KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Yunus Emre Enstitüsün dünyanın dört bir köşesinde Kültür Merkezleri vasıtasıyla Türkçeyi ve Türk kültürünü tanıtmaya devam ettiğini belirten Çetin, Enstitünün Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki yüzü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Çetin, Enstitünün Türkçe öğretimi ve kültür-sanat faaliyetleriyle dünya toplumlarının Türkiye’yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını, kültürlerarası etkileşim temelli faaliyetlerle dünya kültür mirasına katkı sağlamayı amaçladığını anlattı.

Çetin konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda Enstitümüz; çeşitli kurumlarla iş birliği yaparak bilimsel ve kültürel çalışmaları desteklemek, ortaya çıkan sonuçları çeşitli yayınlar vasıtasıyla dünya kamuoyuyla paylaşmak ve bu sayede dünya kültürleri arasında köprüler kurmak idealiyle heyecanla yürümektedir. Sanatın insanların kendilerini kültürlerini, medeniyetlerini en iyi şekilde ifade ettikleri bir alan olduğuna inanıyoruz Bu nedenle bulunduğumuz ülkelerde kendi dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı tanıtmanın yanı sıra o ülkenin kültürünü, sanatını tanımaya özen gösteriyor, böylece toplumlar arası dostluğu ve iş birliklerini geliştirebileceğimizi düşünüyoruz.”

Çetin, 2022 Open House Organizasyonunun Abuja’daki sanatçılar, sanatseverler için hayırlı olmasını ve ülkeler arasındaki dostluğun güçlenmesine vesile olmasını temenni ettiğini belirtti.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ VE IICD CENTER, ÇAĞDAŞ SANATI DESTEKLİYOR

Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Yaratıcı Gelişim Enstitüsü (IICD Center) çağdaş sanatı desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. IICD Center kültürel diplomasiyi ve sosyal kalkınmayı ilerletmeyi amaçlayan kültürel değişim programları oluşturmak ve yönetmek için teknik yardım sağlayan, sürdürülebilir bir yaratıcı veri taban ve kapasite geliştirme merkezi olarak görev yapıyor. 

IICD Center aynı zamanda çağdaş sanat pratiği bağlamında açık tematik ifade için yaratıcı ortama ilham veren çok disiplinli bir deneysel sanat alanı olarak faaliyet gösteriyor.

Diğer Etkinlikler

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri (EUNIC) tarafından düzenlenen EUNIC Müzik...

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...