Ankara’da 52. Kütüphane Haftası’nın Açılışı Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği, Yunus Emre Enstitüsünün de katkıda bulunduğu “52. Kütüphane Haftası”nın açılışı 28 Mart Pazartesi günü yapıldı.

Millî Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın Yazar Rasim Özdenören tarafından icra edilen açılış konferansından sonra ”Balkan Ülkelerinin Ortak Hafızası Kütüphaneler” başlıklı panelin moderatörlüğünü Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit yaparken, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Altay, Saraybosna Gazi Hüsrevbey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavic ve Balkanlarda yazma eserlerin derlenmesinde çalışmaları bulunan Lejla Gazic, panelin konuşmacıları arasında yer aldı.

Dr. Altay, özellikle Bulgaristan’ın kütüphanecilik kültüründe manastırların önemine değinirken, Osman Lavic yaptığı konuşmada Suzi Çelebi, İshak Bey ve Gazi Hüsrev Bey gibi şahsiyetlerin Balkanların kütüphanecilik tarihindeki katkılarına değindi. Söz konusu topraklarda yaklaşık 10.000 ciltten fazla yazma eserin Osmanlı Medeniyeti’nden birebir etkilenmiş yazarlar tarafından neşredildiğini söyleyen Lavic, Balkanlarda son 200 yılda meydana gelen savaşlar esnasında bu eserlerin sadece yüzde 5’inin kurtarılabildiğini belirterek, eserlerin dijital ortama aktarılmasında Yunus Emre Enstitüsünün büyük katkısı olduğunu söyledi.

Balkanlardaki yazma eserler ile ilgili birçok çalışmaya imza atmış olan Leyla Gazic ise aralarında minyatür, kaligrafi, fotokopi gibi türlerin bulunduğu eserler mirasına “Manskripta Turkika” isminin verildiğini açıklayarak, bu eserlerin Bosna tarihi için de çok önemli olduğunu vurguladı.

3 Nisan 2016 tarihine kadar devam edecek olan programın birinci günü, Ertuğrul 1890 adlı filmin gösterimiyle sona erdi.