Bakü Türk Filmleri Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Azerbaycan Kültür Bakanlığının desteğiyle, Bakü Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Yerli Düşünce Derneği iş birliğiyle 17-21 Aralık 2022 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “6. Türk Filmleri Haftası” düzenlendi.

Türk Filmleri Haftası, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık Hasan’ filminin gösterimiyle başladı. 

Nizami Kino Merkezinde gerçekleştirilen açılış programına Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Vagif Aliyev, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, T.C. Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Bakü YEE Koordinatörü Selçuk Karakılıç, Türk Filmleri Haftası Koordinatörü ve Yönetmen Öner Kılıç ile sinema ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte Türkiye’den aralarında Umut Karadağ, İpek Tuzcuoğlu, Murat Şeker, Tunç Davut, Mustafa Kara, Galip Güner, Fatih Osmanlı ve Hacı Mehmet Altınel’in bulunduğu çok sayıda oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı da konuk olarak yer aldı. Gösterim öncesinde etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunanlara ve Türkiye’den davet edilen sinemacılara plaket takdim edildi.

“SİNEMANIN ÜZERİNE DÜŞEN ÇOK VAZİFELER VAR”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin tarihi ve kültürel açıdan çok güçlü bağlara sahip olduğunu belirtti.

Demircan, “2. Karabağ Savaşı sonrası üzerimize düşen mesuliyetin farkındayız. Bu süreci daha güçlü yarınlara taşıyabilmek ve bu duyguyu yaşatabilmek adına sinemanın üzerine düşen vazifeler var. Biz de bakanlıklar olarak ortak yapım ve projelerle bu süreci daha da geliştirmek konusunda birlikte çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Filmleri Haftası kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar Azerbaycanlı sinema sanatçılarıyla bir araya gelerek ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler gerçekleştirecek.

“BİZ ZATEN EVİMİZDEYİZ”

İpek Tuzcuoğlu ve Umut Karadağ ise Bakü Devlet Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek söyleşi yaptılar. Türkiye’deki film sektörünün gelişiminden bahseden Tuzcuoğlu, Azerbaycan’da da sinemanın hızla gelişmekte olduğundan bahsetti.

Öğrenciler oyunculuk hayatı, film setinin ilginç yanları, oynadıkları film ve dizilerle ilgili çok sayıda soruları cevaplayan Tuzcuoğlu “Bize hoş geldiniz demenize gerek yok. Biz zaten evimizdeyiz, biz sizi ağırlıyoruz.” dedi. Oyuncu Umut Karadağ da, tecrübelerinden bahsederek oyunculuğun birikim istediğini ve bunun pratiğe dönüşmesi gerektiğini söyledi.

ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİMİ

Türk Filmleri Haftası kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar Azerbaycanlı sinema sanatçılarıyla bir araya gelerek ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler gerçekleştirdi.

21 Aralık’a kadar süren hafta boyunca Bakülüler ‘Bağlılık Hasan’ın yanı sıra "İyi ki Varsın Eren", "Ankara Yazı–Veda Mektubu", "Aşkın Ömrü", "Rafadan Tayfa Göbeklitepe", "Adanış- Kutsal Kavga" ve "7. Koğuştaki Mucize" filmlerini ücretsiz izleyebildi.

Bakü Türk Filmleri Haftasında film gösterimlerinin yanı sıra Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar Bakü Devlet Üniversitesi, İnce Sanat Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Semih Kaplanoğlu ise, Azerbaycan’ın Yarat Merkezinde sinema dünyasının isimleriyle masterclass gerçekleştirdi.
 

TÜRKİYE’NİN SİNEMA BİRİKİMİ AZERBAYCAN’A AKTARILIYOR

Türk filmlerini Azerbaycanlı sinemaseverlerle buluşturmayı hedefleyen Türk Filmleri Haftası ile iki ülkenin sinema sektörü temsilcilerini bir araya getirerek ortak projeler yapılması, Türkiye’nin sinema birikiminin Azerbaycan’a aktarılması, yönetmen, oyuncu ve senaristlerin birbirleriyle bağ kurması ve kültür endüstrisine katkı sağlanması amaçlanıyor.