Binlerce Kilometre Öteden Türkiye’ye Uzanan Yardım Eli

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’deki depremzedelere destek olmak amacıyla yurt dışı temsilciliklerinin bulunduğu ülkelerde Büyükelçilikler ve Başkonsoloslukların koordinasyonunda ayni yardımların toplanması ve Türkiye’ye ulaştırılmasında önemli rol oynadı.

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ, AFRİKA KITASINDAN TÜRKİYE’YE EN FAZLA YARDIM GÖNDEREN ÜLKELER ARASINDA YER ALDI

En az 10 bin kilometre öteden Türkiye’ye dostluk elini uzatan Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasından en fazla yardım malzemesi ve arama kurtarma personeli gönderen ülkelerden biri oldu.

Güney Afrikalı sivil toplum kuruluşları tarafından Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için bugüne kadar yaklaşık 1,2 milyon dolar tutarında ayni yardımda bulunuldu.

JOHANNESBURG YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, GÜNEY AFRİKALILARDAN GELEN YARDIM MALZEMELERİYLE DOLUP TAŞTI

Yardım toplama merkezleri olarak belirlenen T.C. Cape Town Başkonsolosluğu, Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü, TİKA Pretorya Ofisi ve Arçelik/DEFY’nin Durban’daki tesisleri, Güney Afrikalılardan gelen yardım malzemeleriyle dolup taştı.

GÜNEY AFRİKA’DAN TÜRKİYE’YE 100 TONDAN FAZLA YARDIM MALZEMESİ

T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Güney Afrika’nın depremin ilk gününden itibaren Türkiye’ye yardım ulaştıran ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek “Yaşanan deprem felaketinin ertesi gününde 33 kişilik sağlık ve arama kurtarma ekibi; 9 Şubat’ta ise 20 kişilik ikinci sağlık ekibi Türkiye’ye gitti.” ifadelerini kullandı.

Awqaf SA, Jamiatul Ulema, Al Imdaad gibi Güney Afrikalı sivil toplum kuruluşlarının depremlerin hemen ardından başlattıkları yardım kampanyaları kapsamında ilk üç haftada yaklaşık 1,2 milyon dolar tutarında ayni yardım topladıklarını kaydeden Kandaş, “Bireysel yardımlar da eklendiğinde 100 tonu aşan ayni yardımlar, Türk Hava Yolları kargo uçuşlarıyla Türkiye’ye ulaştırıldı.” değerlendirmelerinde bulundu.

Büyükelçi Kandaş, bu ayni yardımların 860 çadır, 239 jeneratör, 116 seyyar tuvalet, 69 yatak, 3 bin 304 uyku tulumu, 6 bin 255 battaniye, 641 ısıtıcı, 46 seyyar ocak ve 4 tonluk giysiyi içerdiğini söyledi.

GÜNEY AFRİKALILARDAN VE GÜNEY AFRİKA’DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARINDAN 110 BİN DOLARLIK NAKDÎ YARDIM

Güney Afrikalıların ve burada yaşayan Türk vatandaşlarının yaptıkları nakdî yardımlara değinen Kandaş, “Büyükelçiliğin deprem yardım seferberliği kapsamında açmış olduğu resmî banka hesabına yaklaşık 110 bin dolar nakdî yardımda bulunuldu.” dedi.

Güney Afrika Hükûmeti’nin de bu süreçte 10 tonluk tıbbi malzeme yardımında bulunduğunu kaydeden Kandaş, Güney Afrika Polis Teşkilatının da beş K-9 köpeği ile 6 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderdiğini belirtti.

Kandaş, T.C. Pretorya Büyükelçiliğinde açılan taziye defterine Güney Afrikalıların yoğun ilgi gösterdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Güney Afrika halkının bu zor günlerde göstermiş olduğu dayanışmayla, iki ulus arasında sonsuza kadar yaşanacak gönül köprülerinin temelleri atılmış oldu. 10 bin kilometre öteden uzatılan bu yardım eli, şüphesiz iki ülke ilişkilerini hem güçlendirecek hem de insani ilişkiler ve gönül bağımız açısından önemli katkı sağlayacaktır. Güney Afrika Hükûmeti’ne ve halkına minnettarız. Güney Afrika’da yaşayan vatandaşlarımıza minnettarız.” 

Diğer Etkinlikler

Fransa'nın Metz kentinde düzenlenen Kültür'Expo fuarında geleneksel Türk kültürü, el sanatları ve...

Türkiye ve Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı çerçevesinde ilan edilen “2024 Türk-Macar...

Tunus Yunus Emre Enstitüsü (YEE), başkent Tunus’taki Mennuba Üniversitesinde Türkiye Tanıtım Günü...

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla "Karagöz ve Hacivat" gölge oyunu...