Cakarta’da Beş Asırlık Osmanlı ve Endonezya İlişkilerine Işık Tutuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında geniş bir coğrafyada bulunan temsilcilikleri aracılığıyla Türkiye ile diğer ülkelerin ortak tarihine vurgu yapan faaliyetler hayata geçiriyor.

Kültür ve sanat başta olmak üzere çeşitli alanlarda Türkiye’nin nitelikli bir şekilde tanıtımını yapan ve Türkiye ile diğer ülkeler arasında kültürel etkileşim ortamı yaratan Enstitü, tarih sahnesindeki önemli olaylara ışık tutan faaliyetler düzenliyor.

Enstitünün Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan temsilciliği tarafından 17 Şubat 2024 tarihinde “Beş Asırda Osmanlı-Endonezya İlişkileri” başlıklı serginin açılışı gerçekleştirildi.

“Beş Asırda Osmanlı-Endonezya İlişkileri”nde, 1567 yılından 1920 yılına kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğini yansıtan yaklaşık 110 arşiv belgesi, Cakarta Yunus Emre Enstitüsü tarafından Osmanlı Türkçesinden Endonezya diline tercüme edilerek tarih meraklılarının beğenisine sunuldu.

Cakarta Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen serginin açılışına Türk kurumlarının temsilcileri, Endonezya’daki kuruluşlardan ve Endonezya Devlet Arşivleri Kurumundan üst düzey yetkililer, tarih meraklıları ile davetliler iştirak etti.

“Osmanlı ve Endonezya ilişkilerinin 360 yıla yakın bir geçmişine ışık tutuyoruz”

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Cemal Şahin, yaptığı açıklamada “Yunus Emre Enstitüsü olarak Cakarta’da Türk kültürünün tanıtılması ve yaygınlaştırılması adına hayata geçirdiğimiz faaliyetlerle önemli bir mesafe katettik. Bundan sonraki süreçte iki ülkenin ortak kültürel unsurlarına vurgu yapmak amacıyla faaliyetlerimizi daha farklı bir boyuta taşımayı amaçlıyoruz. Sergimizde Osmanlı ve Endonezya ilişkilerinin 360 yıla yakın bir geçmişine ışık tutuyoruz.” ifadesini kullandı.

Koordinatör Şahin, “Faaliyetimizde alanında öncü isimleri ve tarihe ilgi duyan Endonezyalıları ağırlama fırsatı bulduk. Sergimizi binden fazla kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerimiz, Osmanlı Devleti’nin Endonezya’ya yaptığı yardımları ilk defa orijinal vesikalarla müşahede etme fırsatı buldular. Bu değerli çalışmayı daha somut ve kalıcı hâle getirmek adına yıl sonunda Osmanlı ve Endonezya ilişkilerine dair tüm belgelerin yer aldığı bir kitap yayımlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Enstitü tarafından “Beş Asırda Osmanlı-Endonezya İlişkileri Sergisi”nin yıl boyunca Cakarta’da farklı yerlerde yapılması planlanıyor.

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya genelinde Türk kültürünün zenginliklerini gözler önüne seren ve Türkiye’ye ilgi duyan kişileri bir araya getiren faaliyetler düzenlemeye devam ediyor.

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...