Cumhuriyet’in Coşkusu Dünyanın Dört Bir Yanına Taşındı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, “10. yılda demir ağlarla örülen Türkiye’den 100. yılda dünyayı kültür ağlarıyla ören Türkiye’ye” düsturuyla dünyanın dört bir köşesine Cumhuriyet’in mihenk taşı Türk kültürünü taşıdı.

Enstitü, gerçekleştirdiği kültürel faaliyetlerle Türk kültürünün binlerce yıllık müktesebatını ve Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından kültürel eksende Cumhuriyet’in kazanımlarını tüm dünyaya tanıttı. Düzenlenen birbirinden özel faaliyetler marifetiyle dünyanın farklı coğrafyalarında Türkçe şarkılar yankılandı ve Türkiye’nin kültürel mirasına dair görsellerin yer aldığı sergilerle donatıldı.

Yunus Emre Enstitüsü, Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya Afrika’dan Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyaya binlerce kişinin Türk kültürünün birleştirici çatısı altında bir araya getirildiği çeşitli etkinliklerle Cumhuriyet’in coşkusunu taşıdı.

AFGANİSTAN

Afganistan’ın başkenti Kabil’de “Kuruluşundan Bugüne Cumhuriyet’in 100. Yılı” isimli sergi açıldı.

Kabil Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı programda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışından dünyanın ilk SİHA gemisi olarak adlandırılan TCG Anadolu’nun Türk donanmasına teslimine kadar yüz yıllık tarih boyunca yaşanan önemli atılımların ve gelişmelerin yer aldığı 30 fotoğraf sergilendi.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek’in Jablanica şehrinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” adlı etkinlik düzenlendi.

T.C. Saraybosna Büyükelçiliğinin himayelerinde, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından Jablanica’daki okullarda “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamında Türkçe öğrenen 500 öğrenci bir araya getirilerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Öğrencilerin ve ailelerinin katıldığı programda Sanatçı Latif Mocevic tarafından konser verildi.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de “Cumhuriyet’in 100. Yılı” isimli konser gerçekleştirildi.

T.C. Zagreb Büyükelçiliği ve Zagreb Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlikte Türk marşlarının yer aldığı özel bir seçkiyle Cumhuriyet’in 100. yılı kutlandı. İstanbul Üniversitesi Heritage Ensemble Grubu tarafından icra edilen eserler, davetlilerden büyük beğeni topladı.

HOLLANDA

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da “Türkiye’de Yaylı Çalgılar Dörtlüsü” adlı konser düzenlendi.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen konserde, Viride Quartet Grubu sahne aldı. Çok sayıda müziksever ve davetlinin katıldığı konserde Keman Sanatçısı Sedna Heitzman, Çellist Jurre Koopmans, Viyolistler Salome Bonnema ve Nadia ten Kate’den oluşan grup, Ahmet Adnan Saygun ve Fazıl Say gibi Türk bestecilerin eserleri ile yabancı sanatçıların eserlerini icra etti.

KAZAKİSTAN

Cumhuriyet’in 100. yılı, Kazakistan’ın başkenti Astana’da üç ayrı etkinlikle kutlandı.

Astana’da düzenlenen Âlem Saz II. Uluslararası Kültür Festivali kapsamında Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türkiye Günü” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye Günü’nde “Belgelerle Osmanlı Devleti ve Türkistan Hanlıkları Münasebetleri” fotoğraf sergisi, Türk filmleri gösterimi ve geleneksel Türk el sanatları atölyeleri düzenlendi.

Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından ülkenin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Avrasya Millî Üniversitesinde ve Nazarbayev Üniversitesinde Türk tarihini konu alan filmler gösterildi.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da “Cumhuriyet’in Yüzü Geleneksel El Sanatları Sergisi” düzenlendi.

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen sergiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve üst düzey yöneticiler katıldı. Birbirinden özel çalışmaların beğeniye sunulduğu sergiye davetliler yoğun ilgi gösterdi.

MALEZYA

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak “Malezyalı Çocukların Gözünden Türkiye” temalı resim yarışması düzenlendi.

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve yüzlerce Malezyalı çocuğun katıldığı yarışmada dereceye giren beş kişiye ödüllerinin takdim edildiği bir tören düzenlendi.

RUSYA

Moskova Devlet Üniversitesi Afrika ve Asya Araştırmaları Enstitüsü Türkoloji Bölümü öğrencileriyle “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” kutlandı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü ile Moskova Devlet Üniversitesi Afrika ve Asya Araştırmaları Enstitüsü Türkoloji Bölümü iş birliğinde gerçekleştirilen programda geleneksel halk oyunları performansları sergilendi ve el sanatları atölyeleri düzenlendi. Türk tarihi ve edebiyatı ile Türkiye’nin coğrafi zenginliklerini içeren “Türkiye” konulu yarışma yapıldı. Türkiye’nin kültürel niteliklerinin yer aldığı programda ayrıca Türk mutfağının önde gelen lezzetleri ile Türk kahvesi katılımcılara ikram edildi.

SENEGAL

Senegal’in başkenti Dakar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

T.C. Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen programda T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajına yer verildi. Protokol konuşmalarının ardından Kanun Sanatçısı Hakan Güngör ve ekibi tarafından mini bir konser verildi.

SURİYE GÜVENLİ BÖLGE

Suriye Güvenli Bölge’nin Afrin şehrinde Afrin Yunus Emre Enstitüsü tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlandı.

Afrin Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı kutlama programına bölgenin üst düzey temsilcileri iştirak etti. Programda Enstitü kursiyerleri tarafından Cumhuriyet konulu şarkılar söylendi, şiirler okundu ve harmandalı gösterisi yapıldı.

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...