Dünyada Türkçe Dijital Sanat İçerikleri Üretiliyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, eğitim diplomasisinin dijital diplomasi faaliyetlerine entegre olduğu “Tanışkan Projesi”ni 2023 yılında ileri bir seviyeye taşımayı hedefliyor.

Türkçe, yapay zekâ ve sanat bir araya getirilerek Enstitü tarafından 2022 yılında geliştirilen Tanışkan Projesi, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyaya açılarak birçok coğrafyada teknolojik gelişmenin Türkçe öğretimine entegre edilmesi ve yeni ufuklar çizilmesinde önemli rol oynuyor.

Eğitim diplomasisi ve dijital diplomasi faaliyetlerinin bir araya getirildiği proje kapsamında yapay zekâ ve NFT teknolojileri aracılığıyla dünya genelinde Türkçe dijital sanat içerikleri üretilmeye devam ediyor.

2023 YILININ İLK TEKNOLOJİ DURAĞI HOLLANDA

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ardından farklı ülkelerde gerçekleştirilmesi planlanan Tanışkan Projesi’nin 2023 yılında ilk durağı Hollanda’nın başkenti Amsterdam oldu.

Corendon Village Otelde, 14-15 Ocak 2023 tarihlerinde düzenlenen atölye çalışmalarına Türkçeye ve teknolojiye ilgi duyan çocuklar ile yetişkinler katıldı.

ÇOCUKLAR, ATÖLYELERE HAZIRLANMAK İÇİN TÜRKÇE PRATİK YAPIYOR

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Adil Akaltun, temel amaçlarının Avrupa’da yaşayan çocuklara yapay zekâyı tanıtmak ve onları Yunus’un eserleriyle buluşturmak olduğunu belirtti.

Koordinatör Akaltun, Tanışkan Projesi’ne ilişkin “Hollanda’daki çocuklar bu atölyelere hazırlanmak için aileleriyle Türkçe pratik yapıyor ve Türkçelerini geliştiriyor. Amsterdam gibi farklı kültürlerden birçok insanın bir arada bulunduğu ve sanatın çok önemsendiği bir şehirde çocuklarımızın yapay zekâyı öğrenerek bu çok kültürlü ortama hazırlanmalarını önemsiyoruz.” ifadesini kullandı.

Tanışkan Projesi Eğitmeni Bager Akbay, “Tanışkan Projesi, yapay zekâyla tanışma ve iletişim kurma atölyelerinden oluşuyor. Yapay zekâ, ileride bütün üretim süreçlerimizi ciddi bir şekilde etkileyecek. O yüzden biz gençlerle bunun denemelerini yapıyoruz. Hem gençlerin bu araçları tanıması hem de gençlerin yapay zekâyla iletişimlerinin artması amacıyla atölye çalışmaları dünyanın farklı ülkelerde düzenlemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Çocuklar ve yetişkinlere yönelik ayrı oturumlarda düzenlenen atölye çalışmaları, yapay zekâ aracılığıyla dijital içeriklerin üretilmesine ilişkin detaylı bilgi verilmesiyle başladı.

Atölye çalışmalarının devamında terminolojide “girdi”nin karşılığı olan prompt yazmayı öğrenen katılımcılar, prompt yazarak kendilerine özel ve diğer katılımcılara yönelik birbirinden orijinal ve özel dijital içerikler hazırladı.

YUNUS EMRE’NİN ŞİİRLERİ DİJİTALLEŞTİRİLİYOR

Yapay zekâ ile içerikler üretmeyi öğrenen katılımcılar, Yunus Emre’nin dizelerinden hazırlanan örnek dijital içerikleri inceledikten sonra Yunus Emre’nin dizelerindeki cümleleri yapay zekâya aktararak yeni dijital içerikler üretti.

BİR SONRAKİ DURAK MADRİD

Avrupa’daki ilk durağı Amsterdam olan atölyenin bir sonraki teknoloji durağı Madrid’de gerçekleştirilecek. Tanışkan Projesi’nin atölye çalışmaları, Avrupa’dan Asya ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada teknoloji meraklılarıyla buluşacak.

Yunus Emre Enstitüsünün gelişmiş dijital altyapısı sayesinde çağdaş teknolojik imkânlar kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’de ilk kültür merkezi olma özelliği taşıyan “Dijital Kültür Merkezi”nde atölye çalışmalarının sonunda üretilen Türkçe dijital içerikler sergilenecek.