Erzurum, Türkçe Yaz Okulu kapsamında 6 ülkeden gençleri ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

“Türkçe Yaz Okulu" programına katılmak üzere 57 ülkeden Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler, dünyanın 50’den fazla noktasında yer alan Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinin organizasyonunda üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde Türkçe öğrendiler. 2017 yılı “Türkçe Yaz Okulu” için Türkiye’ye gelen gençlerden bir grup Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde eğitim gördü, düzenlenen etkinliklerde Erzurum’u ve kültürümüzü tanıdı. Gençler, özellikle Türkiye’de kış turizminin parlayan bölgelerinden olan Palandöken’e hayran kaldılar, ayrıca bölgedeki doğa sporları aktivitelerine katıldılar.

Türk dilini ve kültürünü gerçekleştirdiği eğitim ve kültürel faaliyetlerle dünyanın dört bir köşesine başarıyla taşıyan Yunus Emre Enstitüsü yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan yabancı öğrenciler için 24 Temmuz–14 Ağustos tarihleri arasında 22 şehirde 23 üniversitede “Türkçe Yaz Okulu” düzenledi. Programa 57 ülkeden 700 öğrenci ve kursiyer katıldı.

Dünya gençleri kış turizminin gözdesi Palandöken’deydi

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında Erzurum 18 yabancı öğrenciyi ağırladı. Program öğlene kadar Türkçe dil eğitimleri, öğleden sonra geziler ile kültür ve sanat faaliyetlerine katılım şeklinde gerçekleşti. Erzurum’a gelen gençler Erzurum’da düzenlenen gezilerde şehrin önemli tarihî ve turistik yerlerini görme fırsatı buldu. Rüstem Paşa Bedesteni, Yakutiye Medresesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Erzurum Tabyaları ve Tarihî Millî Park, Abdurrahman Gazi Türbesi ve Gizemli Yol, Uzungöl, Pasinler Kalesi, Kars Ani Harabeleri ve Sarıkamış Tarihî Millî Parkı yabancı misafirleri oldukça etkiledi.

Kayakla atlama kuleleri ve seyir terasından bakış, Atatürk Üniversitesi Halıcılık Araştırma Merkezinde halı dokuma uygulaması, oltu taşı süs eşyası imalatı, Su Ürünleri Biriminin yapay göletinde olta ile balık avı, seramik atölyeleri ve çini yapımı, Turizm Uygulama Otelinde Türk Mutfağı Uygulamaları, üniversitenin piknik alanında Erzurum’un geleneksel Cağ Kebabı’nın hazırlanması, Müceldili Konağında Türk Sanat Müziği Dinletisi, Âşıklar kahvesinde Türk âşıklık geleneğinin tanıtımı ve daha birçok etkinlik ile Erzurum yabancı misafirlerini yaklaşık bir ay ağırladı. Gençler 9 Ağustos’ta da Türkiye’nin kış turizminin parlayan bölgelerinden Palandöken’de manzaranın keyfini çıkarttı, ATV ve Go-Card turlarına katıldı.

Erzurum’da eğitim gören 18 öğrencinin ülke ve şehirleri ise şöyle; Azerbaycan / Bakü, Cezayir / Cezayir, Kosova / İpek, Mısır / İskenderiye, Mısır / Kahire, Kosova / Priştine, İran / Tahran.