"Evvela Yunus Emre Enstitümüz verecek"

Yazıcı-dostu sürüm

İstanbul Üsküdar'daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fahri Doktora Tevdi Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkçe hazırlık eğitimi Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilecek olan Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye tarafından Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaptırılan ve Türkçe hazırlık eğitimi Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe okutmanları tarafından verilecek olan "Sağlık Bilimleri Üniversitesi Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışı, İstanbul Üsküdar'da düzenlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fahri Doktora Tevdi Töreni'nden telekonferans yoluyla Mogadişu'ya bağlanarak gerçekleştirdi.

Erdoğan: İlk eğitimi Yunus Emre Enstitümüz verecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açılışını yapacakları ve büyük bir kadir şinaslık örneği gösterilerek isminin verildiği Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun da hayırlı olmasını diledi.

Somali'de meslek yüksek okuluna kabul edilen öğrencilerin evvela, Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilecek, Türkçe hazırlık eğitimi göreceklerini anlatan Erdoğan, bu öğrencilerin hem Türkçe öğreneceklerini hem de sağlık alanında kaliteli eğitim ve öğretim alacaklarını söyledi.

Erdoğan, bu öğrencilerin hem Somali'de büyük bir ihtiyacı karşılayacaklarını hem de sağlık alanında uzun yıllar sürecek iş birliğinin beşeri kaynaklarını oluşturacaklarını ifade etti. Somali'yi 3 kez ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk ziyaretim orada en sıkıntılı anın yaşandığı dönemdi ve o zaman Somali'nin çocuklarıyla, Somali'nin anne-babalarıyla bir araya gelme fırsatını buldum. O yaşadığım anı unutamıyorum. Ondan sonra Somali'de yaptırdığımız hastanenin ve meslek yüksek okulunun açılışını yapmaya gittik. Tabii bu arada orada yol da yoktu. Onların hamdolsun açılışını yaptık. Bir de havaalanını yapmıştık. Havalanının açılışını yaptık. Son gidişimde de dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir büyükelçiliğimizi Somali'de açtık. Bizlere tahsis ettikleri deniz kenarındaki 80 dönüm arazi üzerinde çok farklı bir mimariyle muhteşem bir büyükelçilik külliyesini orada açtık.

Bu da bizim hem Somali'ye nasıl bir önem verdiğimizi göstermesi bakımından çok önemliydi. Bu arada bazı müteşebbislerimiz başta Somali Havalimanını yapıp, işleten, ondan sonra Mogadişu Limanını aynı şekilde alıp işleten müteşebbislerimiz de Somali'ye Türkiye'nin ve Türk müteşebbisinin ne kadar önem verdiğini göstermesi bakımından çok önemliydi. Şimdi içeri girdiğimiz andan itibaren Somalili gençlerimizi görünce, Somalili gençlerimizin geleceğe yönelik arzu ve niyetlerini görünce gururum daha da arttı. İnanıyorum ki burada tahsillerini bitirdikten sonra onlar Somali'ye çok daha farklı dönecekler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somalilli öğrencilere de "Burada kalmayacaksınız. Doğru Somali'ye. Çünkü Somali'yi ayağa siz kaldıracaksınız. O bakımdan sizi Somali bekliyor. Siz orada ayrıca şifa dağıtacaksınız" şeklinde hitap etti.

Mevcut hastanede Somali'nin doktorları görev ifa ederse, ülke halkının çok daha huzurlu ve mutlu olacağını dile getiren Erdoğan, "Bizler de oraya gittiğimiz zaman 'Türkçe bilen var mı?' diye sormayacağız. Sizler zaten Türkçeyi bizden daha güzel konuşuyorsunuz." dedi.

"En ufak korkum, endişem yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dokunulmazlıklar üzerinden meclise, devlete, millete, yargıya meydan okuyan, hatta hakaret eden bu densizlerin amacı, Türkiye'yi uluslararası alanda sıkıntıya sokmaktır. Açık, net söylüyorum; benim uluslararası bu saldırılardan en ufak bir korkum, endişem yoktur." dedi.

Erdoğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesindeki Fahri Doktora Tevdi Töreni'nde yaptığı konuşmada, üniversite yönetimine, şahsına tevdi ettikleri fahri doktora unvanı için teşekkür etti.

Geçen yıl eğitim öğretim hayatına başlayan üniversitenin, 2016-2017 akademik yılının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bugün aynı zamanda içinde bulundukları tarihi binanın faaliyete geçmesinin 113. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Bu mekanın çok farklı bir mekan olduğunu dile getiren Erdoğan, bu mekanı da üniversitenin yönetiminin aslına döndüreceğine inandığını söyledi. Emaneti sahiplenmenin, emaneti aslına döndürmek suretiyle nesillere tevdi etmenin bir görev olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kubbeye baktığımız zaman kubbenin dört bir köşesinde bakıyorum ki şu anda karşım Hasan, Hüseyin... Onları görüyorum. Kubbe zaten malum. Orada da yine aynı şekilde sinyal geliyor. Herhalde 15 Ağustos itibariyle buranın ihalesi var. İhaleyle birlikte restorasyon başlayacak. Restorasyonla birlikte şu tarihi külliyenin, ne kampüs ne yerleşke... külliyenin aslına rücu ettiğini görmek de bizim için büyük bir heyecan doğuracaktır. Bu konuda 15 Kasım önemli bir miladımız olacaktır. Temenni ederim ki güçlü ve bu işe hassasiyet gösterecek bir firma bunu kazanır. Süratle de inşallah külliyemiz aslına avdet eder. Cennet mekan Abdülhamit Han tarafından inşa ettirilen Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 6 Kasım 1903 tarihinde bizzat Sultan Abdülhamit Han tarafından hizmete açılmıştır. Bu binanın geçtiğimiz yıl kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne tahsisiyle beraber Abdülhamit Han'ın gayesine uygun bir misyona yeniden kavuştuğunu düşünüyorum."

"Türkiye'nin çıtayı her geçen gün daha yükseğe taşıması gerekir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülhane Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasında ve diğer birimlerde eğitim, öğretim gören öğrencilerin, üniversitenin sahip olduğu tarihi misyonun bilinciyle hareket edeceklerine inandığını da vurguladı.

Sağlık hizmetleri alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin çıtayı her geçen gün daha yükseğe taşıması gerektiğini dile getiren Erdoğan, bunu sağlayacak olanın da bu tarihi okulun hocaları ve öğrencileri olduğunu söyledi.

Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün, uzun yıllar süren siyasette beraberliğin yanında, sağlık ekibinin yöneticisi olarak yakın çalışma arkadaşlığını yaptığını aktaran Erdoğan, "Üniversitemiz akademi ve siyaset gibi iki önemli alanda çok ciddi birikimi bulunan Cevdet hocamızın liderliğinde, kendi alanında kısa sürede ülkemizin en prestijli eğitim kurumu haline dönüşecektir. Çünkü Cevdet hocamızın bir özelliği var, sabah 9, akşam 5 gibi çalışmaz, mesai sınırsızdır. Benimle beraber öyleydi, ondan sonra da bir değişiklik olmamıştır, inşallah öyle de devam edecektir. Cumhurbaşkanı olarak desteğim, tüm eğitim öğretim kurumlarımıza olduğu gibi Sağlık Bilimleri Üniversitemizin de daima yanında olacaktır." diye konuştu.

Türkiye'deki yüksek öğretim konusunda hasbihal etmek istediğini dile getiren Erdoğan, "Gündemimde sağlık alanında katettiğimiz mesafe, yine bu alandaki 2023 hedeflerimiz gibi hususlar da var. Ancak uzun zamandır ya bir terör olayı ya da terörle mücadelede yaşanan gelişmeler sebebiyle gündemimizin diğer konularını yeteri kadar konuşma, tartışma imkanı bulamıyoruz. Bu durumdan duyduğum rahatsızlığı da her fırsatta dile getiriyor, arkadaşlarımı kendi gündemlerine, asli işlerine odaklanmaları yönünde ikaz ediyorum." dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne fahri doktora unvanı için teşekkür eden Erdoğan, çalışmalarında ve yeni öğretim yılında başarılar diledi.

Törenden notlar

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. 

Törendeki konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tevdi edilen fahri doktora unvanı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından takdim edildi.

Törene Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da katıldı.

Konuşmasının ardından hediye takdimi yapılan Erdoğan, daha sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ile yapılan canlı bağlantıda, okul hakkında bilgi aldı.

Tören öncesinde Erdoğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak kullanılan tarihi binanın günümüze kadar olan sürecini anlatan "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin Kuruluşu" sergisini gezdi. Erdoğan'a, Prof. Dr. Erdöl de sergi hakkında bilgi verdi.

Hazırlık sınıflarında okuyan 200 öğrenci var

Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun tamamen Türkçe olan hazırlık sınıfında okuyan 200 öğrencisi bulunuyor. Yunus Emre Enstitüsü ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin dışında Somalili doktor ve hemşirelere de Türkçe eğitimi veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki yıl önce gerçekleştirdiği Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali'nin başkenti Mogadişu'da 200 yatak kapasiteye sahip Somali Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını gerçekleştirmişti.