İskenderiye’de “Türkçe ve Türkiye’de Eğitim” Konulu Tanıtım Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti İskenderiye Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türkçe ve Türkiye’de Eğitim” konulu tanıtım programı düzenlendi.

Programa, T.C. İskenderiye Başkonsolosu Melih Kerimoğlu, Kahire Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Emin Boyraz’ın yanı sıra İskenderiye Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri katıldı.

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretimi faaliyetleri ve Türkçe Yeterlik Sınavı’nın (TYS) tanıtıldığı programda ayrıca Türkiye’deki eğitim imkânları ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Diyanet Vakfı, Kalkınma Bankası gibi kurumların uluslararası öğrencilere sunduğu burslar hakkında bilgi verildi.

Enstitü Koordinatörü Emin Boyraz, programın açılışında yaptığı konuşmada Türkçenin dünya dilleri arasındaki konumunun güçlendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yurt dışındaki üniversitelerde kurulan Türkçe bölümlerinden farklı olarak Mısır’daki üniversitelerde 20’ye yakın Türkçe bölümü var. Biz de bu yoğun ilgiye karşı vazifemizi yerine getirmek için hem Kahire’de hem de Mısır genelinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İskenderiye’nin bizim için ayrı bir önemi var. Bugün, size Türkiye’deki eğitim ve öğretim imkânlarını anlatmak üzere bir araya geldik.”

Başkonsolos Melih Kerimoğlu ise Yunus Emre Enstitüsünün Mısır’da yürüttüğü çalışmaları “gayet sevindirici” olarak nitelendirerek Enstitünün çevrim içi Türkçe öğretimi faaliyetleri sayesinde dünyanın dört bir yanında Türkçe öğrenmek isteyen herkese ulaşmayı başardığını belirtti.

Başkonsolos Kerimoğlu, konuşmasının son bölümünde İskenderiye’de Yunus Emre Enstitüsünün temsilciliğinin açılması temennisinde bulundu.

2010 yılında Mısır’da faaliyetlerine başlayan ve günümüze kadar 50 bin kişiyi Türkçeyle tanıştıran Kahire Yunus Emre Enstitüsü, gerçekleştirdiği projeleriyle Mısır’da Türkiye’yi, Türk kültürünü ve sanatını geniş kitlelere tanıtmaya devam ediyor.