Johannesburg’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’ne Yönelik Etkinlik Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Pretorya Büyükelçiliği ve Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümleri münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Kazakistan’ın Pretorya Büyükelçisi Erkin Akhinzhanov, Azerbaycan’ın Pretorya Büyükelçisi Yamin Caferov, Güney Afrika Maarif Vakfı Koordinatörü Deniz Doğan ve Türk Hava Yolları Johannesburg Ofis Müdürü Burak Yıldız etkinliğe iştirak etti.

Etkinlikte T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş ile T.C. Pretorya Büyükelçiliği Askerî Ataşesi Ömür Çelik tarafından protokol konuşmaları gerçekleştirildi.

“DÜNYANIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ONURLU BİR MÜCADELE”

Büyükelçi Kandaş, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin bir yandan dünyanın kaderini değiştiren onurlu bir mücadeleyi; diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu temellendiren millî bilincin en önemli safhalarından birini teşkil ettiğini belirterek hâlen Türk milletinin ortak hafızasında canlı ve somut bir şekilde yer almayı sürdürdüğünü ifade etti.

Kandaş, protokol konuşmalarının devamında “Çanakkale Zaferi, vatan toprağını işgale yeltenen devletler için bir hayalin sonu; akabinde bizler için Millî Mücadele ve Cumhuriyetimizin kuruluşuyla taçlanacak uzun ve zorlu bir yolun başlangıcıdır. Çanakkale, vatanın savunulması için verilen eşsiz mücadeleyi, Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk askerinin kahramanlığını ve en zor şartlarda dahi düşmanına karşı gösterdiği saygı, ahlak ve vicdanı temsil etmektedir. Çanakkale’de vatanı için toprağa düşen her şehit, Türk milletinin hafızasında kin ve nefreti değil; aksine, düşmanıyla aşını ve suyunu paylaşarak vücut bulan dostluk ve insanlık duygularını yeşertmiştir. Nitekim Çanakkale Savaşları, bir harbin ne kadar onurlu ve centilmence yapılabildiğini, düşmana dahi insanca ve merhametle yaklaşılabildiğini ispat eden müspet bir örnek olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.” ifadelerini kullandı.

Kandaş ayrıca Türk millî mücadelesinin inanç ve ruhunu, Türk milletinin kahramanlığı ve vatanına olan bağlılığı ile ulusal bağımsızlığı en iyi şekilde anlatan İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıl dönümünde büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

TÜRKİYE’YE YARDIM ELİNİ UZATAN GÜNEY AFRİKA’YA TEŞEKKÜR

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sebebiyle yaşanan kayıplar için duyulan derin acıyı ifade eden ve yaptıkları yardımlardan dolayı Güney Afrika’ya teşekkürlerini sunan Kandaş, “Yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Bu vesileyle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Keza felaketin akabinde afet bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını bir nebze de olsa sarmak için yapılan yardımlara maddi ve manevi destek olan Güney Afrika’daki vatandaşlarımıza, Güney Afrikalı dostlarımıza teşekkürlerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

JOHANNESBURG YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ KURSİYERLERİ İSTİKLAL MARŞI’NI OKUDU

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinin de katılım sağladığı anma töreninde, Türkçe öğrenen kursiyerlerden Alex Maswanganyi ve Rabia Sooliman İstiklal Marşı’nı okudu.

Güney Afrikalı Akapella müzik grubu etkinlik kapsamında verdikleri müzik dinletisinde “Çanakkale” adlı türküyü ve “10. Yıl Marşı”nı seslendirdi.

Türkiye’de meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenler için de bir anma töreninin düzenlendiği program, T.C. Pretorya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Ahmet Yılmaz’ın şehitler ve depremde yaşamını yitirenler için okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Romanya'da hayata geçirdiği çeşitli projelerle Türk kültürünün tanıtılmasına...

Senegal'de, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında geleneksel Türk okçuluğu atölyesi düzenlendi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanserle...

Fransa'nın Metz kentinde düzenlenen Kültür'Expo fuarında geleneksel Türk kültürü, el sanatları ve...