Kosova’da “18. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı” Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Priştine Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile İhsan Doğramacı Erbil Vakfının katkılarıyla, Bilkent Üniversitesi ve Hasan Priştina Üniversitesi tarafından “18. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı” düzenlendi.

Priştine’deki Hasan Priştina Üniversitesinin ev sahipliğinde 25-28 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenen kurultayın açılış programına T.C. Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova’nın Eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Kosova’nın Topluluklar ve İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Rexhepi, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fidan Brina Jılta, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Priştine Koordinatörü Fulya Aslan, Priştine Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Hasan Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergin Jable, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

T.C. Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, gerçekleştirdiği konuşmada “18. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’nın Türkçenin Balkanlardaki ata yurdu Kosova’da gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, konuşmalarında kurultayın düzenlenmesinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek Kosova’nın en zor zamanlarında Türkiye’nin destek olduğunu dile getirdi.

TİKA’nın Priştine Koordinatörü Fulya Aslan, TİKA tarafından soydaşların bulunduğu coğrafyalarda Türkçe ile Türk kültürünün ihya edilmesi ve yaygınlaştırılması hususlarında çalışmalar yürütüldüğünden bahsetti.

Hasan Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergin Jable, bölümün kuruluşundan günümüze kadar 35 yıl boyunca yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak son 4 yıl içerisinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde eğitim alan öğrenci sayısının arttığını belirtti.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi.

Diğer Etkinlikler

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "Kütüphane Söyleşileri"ne Gürcü yazar Beka...

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...