Köstence’de Türkiye’nin Kültürel Değerleri Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve Türkiye ile Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 145. yılı Romanya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

T.C. Köstence Başkonsolosluğunun himayelerinde, Köstence Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bükreş Uluslararası Maarif Okulu, Romanya Demokrat Türk Birliği ve Romanya Müslüman Tatar Türklerin Demokrat Birliği tarafından “Türkiye Günü” düzenlendi.

Romanya’nın prestijli üniversiteleri arasında yer alan Ovidius Üniversitesinin ev sahipliğinde, Türkiye’nin çeşitli kültürel bileşenlerinin bir araya getirildiği programda konferans, sergi, Türk el sanatları atölyeleri, Türk okçuluğu ve geleneksel halk oyunları olmak üzere bir dizi düzenlik düzenlendi.

Türkiye Günü, TİKA ve Romanya Demokrat Türk Birliği (RDTB) iş birliğinde 7 ülkeden 70 bilim insanının katıldığı “5. Uluslararası Kültürel Çokseslilik Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti” başlıklı konferans ile başladı.

Konferansa, T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, T.C. Bükreş Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Serpil Murtezaoğlu, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Türkiye Maarif Vakfı Romanya Temsilcisi Alpaslan Ateş, RDTB Başkanı Osman Fedbi, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan, Bükreş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Liviu Franga, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alina Buzatu, Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dan Marcel Iliescu, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, açılış konuşmasında konferansın, Cumhuriyet’in 100. yılında düzenlenmesi dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığının altını çizerek Romanya’da Türkçeye gösterilen yoğun ilgiye değindi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, son yüzyılda Balkanlar ve Türkiyeye dair bilimsel yaklaşımların ifade edildiği programın ufuk açıcı ve yol gösterici olduğunu, Balkan coğrafyası ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlü bağlarla kurulduğunun vurgulandığı bir program olduğunu ifade etti.

Konferansın ardından Köstence Yunus Emre Enstitüsü tarafından Sanatçı Abbas Ketizmen’in sulu boya tekniğiyle hazırladığı Anadolu’da erken dönemde oluşmuş yapı tekniği ile üretilen, süreç içerisinde değişen toplumun sosyokültürel ve siyasi yapısı çerçevesinde 15. yüzyılda gelişmeye başlayan ve 18. yüzyılda hızlı bir şekilde yaygınlaşan Türk konut mimarisinin eşsiz örneklerinin yer aldığı “Türk Evi Sergisi” düzenlendi.

Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, “Her toplumun kendine has dili olduğu gibi mimarisi de vardır. Ailenin ve yaşamın sığınağı olan evin adı ‘Türk Evi’dir. Türk evi, Orta Asya’dan Balkanlara, Kuzey Afrika’dan Arabistan’a Türklerin yaşadıkları coğrafyaya vurduğu damgaya dönüşür. Türk evi, kökleriyle Orta Asya mayasına, doğasına, diline yaslansa da Anadolu, Afrika ve Balkanlar coğrafyasından kültürel deneyim ve yaşamsal birikim derleyerek bir senteze erişir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Türk Günü, Romanya Demokrat Türk Birliği ve Romanya Müslüman Tatar Türklerin Demokrat Birliği tarafından hazırlanan halk oyunları gösterileri ve Bükreş Uluslararası Maarif Okulu öğrencilerinin hazırladığı programla devam etti.

Program boyunca Köstence Yunus Emre Enstitüsünün standının bulunduğu alanda geleneksel Türk el sanatlarından ebru ve kaligrafi sanatlarının atölyeleri düzenlendi. Köstence’de ilk defa düzenlenen geleneksel Türk okçuluğu tanıtım etkinliğine, üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri yoğun ilgi gösterdi. T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ve Köstence Ovidius Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Dan Marcel Iliescu, Enstitünün standını ziyaret ettiler.

Gönüller arasında kurduğu köprülerle özel bir yere sahip olan Türk kahve kültürünü tanıtmak için faaliyetler düzenleyen Köstence Yunus Emre Enstitüsü, UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesinde yer alan Türk kahvesi ile Türk çayı ikramlarına katılımcılar ilgi gösterdi.

Enstitü standının bulunduğu alanda ayrıca Ovidius Üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim gören Rumen öğrencilere ve Türkçeye ilgi duyan Rumenlere Enstitüsünün Türkçe öğretimi setleri ile basılı yayınları hakkında bilgi verildi.

 

Diğer Etkinlikler

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...