Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam: “Türkiye, bir fırsat ülkesidir. Türkiye’ye yatırım yapan ve Türkiye ile dost olan kazanır”

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam: “Türkiye, bir fırsat ülkesidir. Türkiye’ye yatırım yapan ve Türkiye ile dost olan kazanır.” ifadelerini kullandı.

Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayımlanan China Today Dergisi tarafından “4. Türkiye-Çin İletişim Forumu” gerçekleştirildi.

“Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10. Yılı” başlıklı forumda Türkiye ve Çin’in binlerce yıllık köklü ilişkilerinin geleceğe taşınması, iki ülke arasındaki ekonomik ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi konuları ele alındı.

İstanbul’da 20 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen programa T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İletişim Dairesi Başkanı Gökhan Yücel, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Asya ve Pasifik Ülkeleri Dairesi Başkanı Çağatay Özden, China International Communications Group (CICG) Başkan Yardımcısı Gao Anming, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş başta olmak üzere Türkiye’den ve Çin’den çok sayıda üst düzey katılımcı iştirak etti.

Programda konuşmalarını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Türkiye ve Çin arasındaki müspet diplomatik ilişkilere vurgu yaparak iki ülke arasındaki turizm ve kültür alanlarında gerçekleştirilecek iş birliklerinin güçlendirilmesi için atılması gereken adımlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığının izlediği stratejiye değindi.

“Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde elimizden geldiği kadarıyla katkıda bulunmaya çalıştık”

Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kuşak-Yol Girişimi’nin muazzam bir proje olduğunu ve geçen 10 yıla bakıldığında projede çok büyük mesafeler katedildiğini belirterek “Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde elimizden geldiği kadarıyla katkıda bulunmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı.

Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir ülke olmasının yanı sıra Afrika’yı, Orta Doğu’yu, Asya’yı, Karadeniz’i, Balkanları, Avrupa’yı, ve Akdeniz’i birbirine yaklaştıran stratejik önemi haiz bir ülke olduğunu belirtti.

“Türkiye’ye yatırım yapan ve Türkiye ile dost olan kazanır”

Batı’dan Doğu’ya doğru medeniyet yürüyüşünün başladığına ve Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine değinen Dr. Çam, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin coğrafi zenginliklerini tüm dünyaya tanıtmak için çaba gösteriyoruz. Gerek Çin’den gerekse diğer ülkelerden Türkiye’ye yapılan yatırımların artmasını diliyorum. Türkiye, bir fırsat ülkesidir. Türkiye’ye yatırım yapan ve Türkiye ile dost olan kazanır. Kapasitemizi artıracak her türlü yatarım çok kıymetli olacaktır.”

“Türkiye, sahip olduğu kültürel zenginlikler açısından cazip bir turizm noktasıdır”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin konuşmalarında, Türkiye ile Çin arasındaki dostluğun ve iş birliğinin gelişmesinin önemini vurguladı.

Büyükelçi Shaobin “Çin ve Türkiye ilişkileri gerçekten uzun bir geçmişe sahiptir. Eski İpek Yolu, 2 bin sene önce kadim medeniyet olarak bizi birbirimize bağlıyordu. Eski İpek Yolu’nda karşılıklı olarak fikir alışverişinde bulunuluyordu. Şimdi ise iki ülke, bu eski İpek Yolu ruhundan aldığı ilhamla dünya barışı için katkılarda bulunmalı.” dedi.

Shaobin, “Türkiye, Avrupa ve Asya’nın kesişme noktasındadır. Türkiye, sahip olduğu kültürel zenginlikler açısından cazip bir turizm noktasıdır. Dünya ekonomisinin en büyük lokomotifi olarak Çin’in kalkınması bütün dünya için önemli bir fırsattır.” değerlendirmesinde bulundu.

“İki ülke arasındaki iletişim ve yatırım kanallarının güçlendirilmesi gerekiyor”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İletişim Dairesi Başkanı Gökhan Yücel ise “Türkiye Yüzyılı” stratejisi ekseninde Çinli yatırımcıların Türkiye’ye davet edilerek iki ülke arasındaki iletişim ve yatırım kanallarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Asya ve Pasifik Ülkeleri Dairesi Başkanı Çağatay Özden, “Kuşak-Yol Girişimi’nin 10. Yılında Türkiye ve Çin Arasındaki Ekonomik ve Ticari İlişkilerin Geleceği” konulu özel oturumunda ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi hususunda Ticaret Bakanlığının izlediği stratejiye değindi.

Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş, 1 trilyon dolarlık yatırımı ve 3 milyardan fazla nüfusu bünyesinde taşıyan Kuşak ve Yol Projesi’nin, 64 ülkeyi kapsadığını belirterek kara yolları, demir yolları, limanlar, havaalanları, enerji üretim santralleri ve telekomünikasyon ağları ile büyük ölçekli altyapı yatırımlarını içerdiğine dikkat çekti.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş’e Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in Kaleme Aldığı Eser Takdim Edildi

China International Communications Group tarafından Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in kaleme aldığı “Çin’in Yönetimi” adlı eseri Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’e takdim edildi.