Londra’da Öğrenciler için Karagöz & Hacivat Atölyesi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 40 yılı aşkın süredir dünyanın birçok farklı noktasında tiyatro okullarında eğitimler veren ISTA (Uluslararası Okullar Tiyatro Birliği) organizasyonuyla birlikte 8-10 Ekim 2022 tarihlerinde 4 farklı öğrenci grubuna Karagöz & Hacivat atölyeleri düzenledi.

BİLETLER SATIŞA ÇIKTIĞI GÜN TÜKENDİ

1978 yılında kurulmuş olan ISTA, tiyatro bölümünü seçen öğrencilere tiyatroya dair farklı bakış açıları kazandırmak amacıyla eğitim veriyor. “Ortaklaşa Orijinal Tiyatro Yaratmak”, “Uluslararası Diploma Bakış Açısı”, “Oyun Metinleri”, “Tiyatro Teorisi Performansları” ve “Geleneksel Dünya Tiyatrosunu Keşfetmek” başlıklı 5 dalda yoğun eğitimlerin yer aldığı programın biletleri satışa çıktığı ilk günlerde tükendi.  

AMERİKA VE AVRUPA’DAN 100’E YAKIN ÖĞRENCİ KATILDI

Conway Hall’de gerçekleşen TaPS Perspectives 2022 adlı etkinliğe Amerika, İtalya, İngiltere, Belçika, İsviçre gibi birçok farklı ülkeden 90’ın üzerinde tiyatro öğrencisi katıldı. Londra Yunus Emre Enstitüsü, bu organizasyonda geleneksel dünya tiyatrosunu keşfetmek başlığı altında Karagöz & Hacivat tiyatrosu ile 4 kez yer aldı. 

ÖĞRENCİLERE ATÖLYEDEN PERDEYE HER AŞAMA ANLATILDI

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün 2018 yılında başlattığı Karagöz & Hacivat projesi kapsamında Bursa Karagöz Hacivat müzesinde eğitimini tamamlayan ödüllü tiyatro oyuncusu Ada Burke tarafından gerçekleştirilen atölyelerde, geleneksel Türk gölge oyununun tarihi, özellikleri, geleneksel kukla malzemeleri tanıtıldı. Malzeme bilgisinin anlatılmasının ardından Karagöz & Hacivat atışmalarından örnekler canlandırıldı. Atölyenin devamında kendi Karagöz & Hacivat kuklalarını yapan öğrenciler, atölyenin sonunda gölge oyunun bir parçası olan Muhavere’den bir parçayı canlandırdılar. Perdenin arkasına geçen genç tiyatro öğrencileri bir yandan Karagöz ve Hacivat’ın seslerini taklit edip, bir yandan karakterlerin özelliklerini göz önüne alarak kendi performanslarını sergilediler. 

SES KONTROLÜ, KUKLA YÖNETİMİ VE METİN TAKİBİ AYNI ANDA

Atölyelerin sonunda söz alan öğrenciler, gerçekleştirilen atölyeler içinde en eğitici ve eğlendirici olan eğitimin Karagöz & Hacivat olduğunu, daha önce sahnede tiyatro oynadıkları halde perde arkasında gölge oyununu ilk kez tecrübe etmenin heyecanı içinde olduklarını ifade ettiler. Bir yandan her bir karakter için farklı ses tonu kullanırken, bir yandan kuklaları oynatmanın ve bir metni takip etmenin ne kadar büyük bir çaba istediğini söyleyerek geleneksel Karagöz & Hacivat oyuncularının birçok farklı görevi aynı anda yapmalarının hayranlık uyandırdığını belirttiler. Karagöz ve Hacivat’ın atışmalarını yer yer çağdaşlaştırarak ve kendi diyaloglarını da ekleyerek eğlenen öğrenciler atölyeden kendi yaptıkları Karagöz ve Hacivat’ları ile birlikte ayrıldılar. 

Etkinliğin yöneticileri, etkinliğin son gününde yaptıkları değerlendirme toplantısında, Karagöz & Hacivat tiyatrosunun mükemmel bir biçimde müfredatlarına uyum gösterdiğini ve Londra Yunus Emre Enstitüsü ile kalıcı olarak iş birliklerine devam etmek istediklerini ifade ettiler.  Tiyatro öğrencilerinin hepsinden çok olumlu geri dönüşler alınan etkinlikte, öğrenciler ülkelerine döndüklerinde araştırma projelerinde Karagöz ve Hacivat’ı konu olarak seçmek istediklerini paylaştılar. Kurulan yeni bağlar ile uluslararası birçok okuldan atölye davetleri alındı ve yeni iş birlikleri için kapılar aralandı. 

Londra Yunus Emre Enstitüsünün, 2018 yılında Türk kültürünün en önemli somut olmayan kültürel miraslarından biri olan Karagöz & Hacivat Gölge Oyununu İngiltere’de tanıtmak amacıyla başlattığı bu proje kapsamında, İngiltere’nin ilk ve orta öğretim okullarında, çeşitli kültür kurumlarında ve müzelerde çocuklara İngilizce ve Türkçe olarak her iki dilde de 30’un üzerinde oyun sergilendi.                           

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Nijerya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandıTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal...