Lübnan’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü münasebetiyle anma töreni düzenlendi.

Enstitünün ev sahipliği yaptığı anma etkinliğine T.C. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Azerbaycan’ın Beyrut Büyükelçisi Samad Hasanov, TİKA Lübnan Koordinatörü Onur Gez, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Vekili Esra Yılmaz, Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri ile Lübnanlı vatandaşlar katıldı.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda protokol konuşmalarını gerçekleştiren Beyrut Büyükelçisi Ulusoy, şehitlerin aziz hatıralarını yad etmek için bir araya geldiklerini, bu vesileyle görevleri başında şehit olan asker, polis, öğretmen ve diplomatları rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti.

“‘ÇANAKKALE GEÇİLMEZ’ İFADESİ TÜRK MİLLETİNİN DİRENİŞİNİN, VATAN, ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK SEVDASININ DİLE BÜRÜNMÜŞ HÂLİDİR”

“Çanakkale geçilmez” ifadesinin sadece iki kelimeden ibaret olmadığını belirten Ulusoy, “Türk milletinin direnişinin, vatan, özgürlük ve bağımsızlık sevdasının dile bürünmüş hâlidir. Şanlı tarihiyle gurur duyan büyük Türk milletinin en büyük güç ve ilham kaynağıdır.” dedi.

Konuşmalarında Türkiye’de meydana gelen deprem felaketine de değinen Ulusoy, “Bugünkü törenimizi önceki yıllardan farklı olarak 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde vuku bulan büyük deprem felaketinin gölgesinde icra ediyoruz. 48 bin insanın canına mal olan bu yıkıcı afette kaybettiğimiz vatandaşlarımızı da andığımız bu törende hayatlarını yitiren tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı kurtulanlara ise acil şifalar diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri, İstiklal Marşı ile Çanakkale konulu şiirler okudu.

Programın sonunda Beyrut Yunus Emre Enstitüsü kursiyeri ressam Nesrin Abi Uli, çizdiği deprem konulu tablosunu Büyükelçi Ulusoy’a hediye etti.