Ocak ayında iki yeni Enstitü geliyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ile Pakistan arasında bir süredir devam eden görüşmelerde sona gelindi. Yunus Emre Enstitüsü, 2017 yılı Ocak ayından itibaren Karaçi ve Lahor'da faaliyetlerine başlayacak.

Mayıs ayından itibaren Pakistan'la Yunus Emre Enstitüsü arasında sürdürülen istişarelerden sonuç çıktı. Pencap Eyaleti'nin yönetim merkezi olan Lahor kenti ile Sind Eyaleti'nin yönetim merkezi olan Karaçi kentine birer Yunus Emre Enstitüsü açılacak.

Mayıs ayında başladı

Mayıs ayında Pakistan'a gerçekleştirilen ziyarette Karaçi ve Lahor'da, üniversiteler de dâhil olmak üzere, çeşitli kurumlarla işbirliği imkânları ve uygun bina araştırmaları yapılması için görüşmeler gerçekleştirilmişti. Dönemin Sindt Eyaleti Kültür Bakanı Sharmila Faruki ile Yunus Emre Enstitüsü heyeti arasında, eyaletin en büyük kütüphanesi olan Liyakat Hatıra Kütüphanesi (Liaquat Mamorial Library) bünyesinde Enstitümüze bir yer tahsis edilmesi kararlaştırılmıştı.

Lahor için görüşmeler

Pencap Eyaleti'nin yönetim merkezi olan Lahor kentinde Enstitü açılması için yapılan görüşmeler sonucu ise Pakistan Federal Hükümeti Enformasyon Bakanlığı, Aiwan-e-İqbal Cultural Complex'te Enstitümüz için yer tahsis etmişti.

Başbakan Şahbaz Şerif'in kabulü

Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'i de ziyaret eden Yunus Emre Enstitüsü heyeti, Enstitünün çalışma ve faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Şahbaz Şerif, Türkiye ile Pakistan'ın iki kardeş ülke olduğunun altını çizerek, "Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerini önemsiyoruz. Her türlü desteği de vermeye hazırız" dedi.

Kültür merkezi kurulabilmesi için Başbakan Şerif'in talimatıyla Pencap Eyalet Başbakanlığı tarafından Yunus Emre Enstitüsüne arsa tahsisi yapıldı.

İmzalar atıldı

26 Ekim-2 Kasım 2016 tarihlerinde Pakistan'da bulunan Yunus Emre Enstitüsünü Satınalma ve Lojistik Müdürü Hasan Kocabıyık ile Müdür Yardımcısı Musa Erbaş, Karaçi'de ziyaret ettikleri Sindt Eyaleti Kültür Bakanı Sardar Ali Shah ile Liaquat Mamorial Library bünyesinde yer tahsis edilmesi ile ilgili sözleşme metni üzerinde mutabakat sağlandı.

Anlaşma, 7 Kasım Pazartesi günü Sindt Eyaleti Kültür Bakanı Sardar Ali Shah ve Türkiye'nin Karaçi Başkonsolosu Murat Mustafa Onart nezaretinde imza altına alındı. İmzalar Yunus Emre Enstitüsü Satınalma ve Lojistik Müdür Yardımcısı Musa Erbaş ile Sindt Eyaleti Kültür Bakanlığı Sekreteri Akbar Laghari tarafından atıldı.

Lahor'da da imzalar tamam

Lahor'da Yunus Emre Enstitüsüne kiralanacak olan Aiwan-e-İqbal Cultural Complex bünyesindeki alan için kira sözleşmesi, Enformasyon Bakanlığı yetkilileri ve Kültür Kompleksi Yöneticileri ile müzakere edildi. Sözleşmenin mutabık kalınan son şekli Enformasyon Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'nin Lahor Başkonsolosu Serdar Deniz nezaretinde Kültür Kompleksi Yöneticisi Anjum Waheed ile YEE Satınalma Müdürü Hasan Kocabıyık tarafından imza altına alındı. Kiralanan bölümün tadilat ve tefrişatı için başlatılan çalışmalar ise devam ediyor.

Her iki şehirde de Enstitülerimizin 2017 yılı başından itibaren aktif olarak faaliyetlerine başlaması planlanıyor.