Şili’nin Ankara Büyükelçisi Arcos Türkçe Öğreniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Görev süresince bulunduğu kültürü ve toplumu daha yakından tanımak ve daha kolay iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başlayan Şili’nin Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos, kendisini daha bağımsız hissettiğini ve dışarı çıkıp Türkçe sohbet etmek istediğini söyledi. 

Ülkesinde Güney Amerika Genel Müdürlüğünde genel müdür yardımcısı olarak görev yürüttükten sonra 4 Mayıs 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunan Şili’nin Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos, göreve başladıktan kısa bir süre sonra Türkçe öğrenmeye başladı. Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretmek amacıyla başlattığı Türkçe kurslarından yararlanan Arcos, büyükelçilik resmi konutunda okutman eşliğinde eğitimlerini sürdürüyor. Arcos, Türkçe eğitim sürecine ilişkin özel açıklamalarda bulundu. 

"DIŞARI ÇIKIP İNSANLARLA KONUŞMAK İSTİYORUM" 

Görev süresi boyunca gittiği her ülkenin yerel dilini öğrenmeye çalıştığını ifade eden Arcas şöyle konuşu:

“İki nedenden dolayı. Birincisi, daha bağımsız olmak, dışarı çıkıp insanlarla konuşmak istiyorum. İkinci sebep ise kendim için. Çünkü, bir diplomat için iletişim esastır, temel temadır. Dolayısıyla insanların iletişim kurma biçimlerini anlarsanız kültürlerini anlarsınız, sosyal yaşam tarzlarını anlarsınız, siyaseti nasıl yürüttüklerini anlarsınız. Dili bilmiyorsanız buzları kırmak için birçok fırsatı kaçırırsınız meslektaşınıza daha yakın olmak için. Birkaç cümleniz olsa bile iletişim kurma şansınız var. Japonca ve Portekizce konuşabiliyorum. Ayrıca biraz Çince biliyorum” diye konuştu. 

"MERHABA, GÜNAYDIN DİYEBİLDİĞİMDE BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİK OLUYOR" 

Türkçe öğrenmenin kendisi için biraz daha zor olduğunu ifade eden Arcos, “Belki de çok geç başladığım içindir. Ama merhaba, günaydın diyebildiğimde büyük bir değişiklik oluyor. Günaydın. Nasılsınız? İyiyim, sen nasılsın? Sadece bu tür bir cümle buzları kırar ve konuşma konularını daha kolay öğrenmenizi sağlar” dedi.
Ana dilinin İspanyolca olduğunu anımsatan Arcos, “Türkçe o kadar farklı ki, benim durumumda uzun uzun cümleler kurmak çok zor. Türkçeyi özümsemeye çalıştım, çünkü bir kelimeniz var ve kelimenin sonuna daha çok şeyler koymaya başlıyorsunuz. Yani, çok uzun bir tane var. Ama birden öğrenmenin ve anlamanın daha kolay olduğunu bilmeye başlarsın. Ancak başlamak için ilk kısım nasıl başlanacağı en zor sorudur” ifadelerini kullandı. 

"ÖĞRENDİKLERİNİZİ HER GÜN UYGULAMAYA KOYMANIZ GEREKİR" 

Yunus Emre Enstitüsünün verdiği Türkçe eğitimlerin ve eğitimi veren okutmanların çok iyi olduğunu ifade eden Arcos, “Her hafta bazı dersler alma fırsatımız var. Pratik yapmak için şahsen ders almayı tercih ederim, çünkü etkileşim kurabilirim. Yapabileceğim sorular sorabilirim, işleri kolaylaştırmaya çalışmak için bazı şeyler edinebilirim. Ama bence bu her dilde aynı, başlar başlamaz düzenli olmak önemli. Bu yüzden duramazsınız, düzenli olmanız, öğrenmeye çalışmanız ve öğrendiklerinizi her gün uygulamaya koymanız gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Arcos, öğrencilik hayatında Osmanlı Devleti, Osmanlı tarihi ve Türk tarihi hakkında çalışmalarda bulunduğunu ifade etti. Ayrıca uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi olduğunu anımsatan Arcos, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk tarihi hakkında çalıştıklarını kaydetti.