Tahran’da “Âşık Veysel ve Mevlana Yılı” Münasebetiyle Müzik Dinletisi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, temsilciliklerinin bulunduğu coğrafyalarda “Âşık Veysel ve Mevlana Yılı” kapsamında etkinlikler düzenliyor.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü tarafından 3 Mayıs 2023 tarihinde “Âşık Veysel ve Mevlana Yılı” münasebetiyle müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Enstitünün ev sahipliği yaptığı programa T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, T.C. Tahran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Umut Başar, T.C. Tahran Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Doç. Dr. Adil Bor, Türk ve İranlı sanatseverler iştirak etti.

“Âşık Veysel ve Mevlana Yılı” çerçevesinde düzenlenen dinletide sahneye çıkan Sedat Anar, Selahattin Anar ve Damla Anar üçlüsü Âşık Veysel türküleri ile Mevlana Celâleddin-i Rûmi, Şah İsmail Hatayi ve Yunus Emre’nin eserlerinden bestelenen parçaları icra etti. Santur ve erbane ile icra edilen parçalara zaman zaman eşlik eden dinleyiciler keyifli anlar yaşadı.

Müzisyen ve Yazar Sedat Anar, İran’da 6. kez konser verdiklerini, Tahran’da dinleyicilerle yeniden buluşmaktan memnun olduğunu söyledi.

Anar, “Ağırlıklı olarak Âşık Veysel ve Mevlana’yı yorumladık. Aynı zamanda Anadolu’da yaşamış birçok mutasavvıf şairin eserlerinin bestelerini de çaldık.” dedi.

Anar, İran’da konser verdikleri için Türkçeyi Yunus Emre kadar çok iyi kullanan Şah İsmail’in şiirlerini de yorumladıklarını ifade etti.

“BİZİM SANATIMIZIN EVRENSELLİĞİNİ YANSITAN ESERLER DİNLEDİK”

T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, dinletide keyifli zaman geçirdiklerini belirterek “Burada Türk müziğinin yeni yorumlarını dinlemiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Bizim sanatımızın evrenselliğini yansıtan eserler dinledik.” değerlendirmesini yaptı.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü İbrahim Furkan Özdemir, Âşık Veysel’in ebediyete intikalinin 50. yılı, Mevlana’nın ise 750. yılı dolayısıyla 2023’ün “Âşık Veysel ve Mevlana Yılı” ilan edildiğini belirterek Enstitü olarak bu minvalde etkinlikler düzenlediklerini aktardı.

Özdemir, “Mevlana, gerek İran toplumunda gerekse Türk toplumunda sözlerini kendilerine şiar edinmiş iki ülkenin ortak değeri. Bizler de Tahran Yunus Emre Enstitüsü olarak bu büyük mutasavvıf ve şairimizi düzenli olarak her yıl farklı etkinliklerle anıyoruz.” diye konuştu.

Diğer Etkinlikler

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen ‘Tükiye’den Yunanistan’a, Poptan Halk Şarkılarına...

Köln Yunus Emre Enstitüsü Sekiz Köprü (Acht Brücken) Festivali ile birlikte “Aşkın Bir Yolculuk” (A...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Türkiye Günleri"...

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde  ...