Tanışkan Projesi: Yapay Zekâ ile Tanışma ve Çalışma Laboratuvarı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, çocuklar ile gençlerin yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat eserleri üretmesi ve dünyada bu alanda çok kültürlü bir topluluk oluşturulması amacıyla “Tanışkan Projesi”ni hayata geçirdi.

Enstitünün İstanbul’daki hizmet binasında 26 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen lansman programına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü Uzmanları, teknoloji meraklısı çocuklar, gençler, aileler ve davetliler katıldı.

Proje, yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojiler ile yeni hikâyeler oluşturmak ve anlatmak için imkân sağlıyor.  Diğer yandan kadim hikâyelerde yer alan değerlerden hareketle geçmiş ile gelecek arasında kurulabilecek bağlantılar için yeni fırsatlar oluşturuyor. Bu sayede gençler, yapay zekâ gibi yeni teknolojiler üzerinden oluşturdukları alan vasıtasıyla kendilerini ifade ederken yeni hikâyeler oluşturuyor, sanat çerçevesinde yaratıcı fikirlerini ortaya koyuyorlar.

ÇEVİRİ KAVRAMI ŞİİR VE GÖRSELLERLE BİR ARAYA GELİYOR

Yunus Emre başta olmak üzere önemli tarihî şahsiyetlerin insanlığa mal olmuş evrensel değerlerinden faydalanarak  dijital ürünleri iletişim, anlama, çeviri gibi kavramlarla birleştirebilmek projenin temel amacını oluşturuyor. “Çeviri” kavramını çocukların şiir ve görselliği birleştireceği bir evrensellikle ele alınması proje kapsamındaki amaçlar arasında yer alıyor. 

ÇOCUKLAR YENİ TEKNOLOJİ İLE “TANIŞ OLDU”

Çocukların “tanış” olması için birbirlerine hediye tasarlayabilecekleri bir paylaşım ortamı oluşturularak hem teknoloji ile hem birbirleriyle tanışmalarını, yaratıcı olmalarını, paylaşımcı bir ortamı deneyimlemelerini ve bu ortamın bir parçası olmalarını sağlamak projede odaklanılan konulardan bazılarını oluşturuyor. 

Atölye kapsamında sunumlar ve uygulamaların ardından kavramsal sohbet etkinliği gerçekleştirildi, Yunus Emre şiirleri görselleştirildi ve kişisel avatarlar oluşturuldu.

Program, avatarların dijital sergiye yüklenmesi ve hediye aksesuarlarının dağıtılmasıyla sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutmuş kadim sanat...

Türkiye ve Çin sürdürülebilir enerji alanındaki iş birliği projelerini, Çin Ulusal Enerji Yatırım Kuruluşunun (SPIC) ev...