Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe” Sergisi Kazakistan'da

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümü kapsamında “Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe” konulu fotoğraf sergisinin açılış töreni, 29 Eylül 2022 tarihinde Kazakistan Ulusal Müzesinde Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

30 fotoğraftan oluşan serginin açılışına T.C. Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici, Kazakistan Parlamentosu Milletvekillerinden Gulnar Bijanova, İlyas Bularov, Avetik Amerhanyan, Abilfaz Hamedov; Küba, Ürdün, Hollanda, İspanya, İtalya, Brezilya, Kore, Portekiz büyükelçiliklerinden ve AGİT ve AB Misyon Şefliği gibi uluslararası kuruluşlardan çok sayıda diplomat, arkeolog ve basın mensubu katıldı.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 30. YILDÖNÜMÜNE ÖZEL

Açılış töreninde T.C. Astana Büyükelçiliği 1. Müsteşarı İpek Aynuksa yaptığı konuşmasında: “Serginin Türkiye ve Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilmesi bizler için ayrıca memnuniyet vericidir.

Bu vesileyle, Kazakistan Ulusal Müzesi Müdür Vekili Sayın Aybek Sıdıkov’a  teşekkürlerimizi sunuyorum. Göbeklitepe sergisinin, tarih ve arkeoloji tutkunlarını Göbeklitepe’yi ziyaret etmeleri için teşvik edeceğine inanıyoruz” dedi.

Ulusal Müze Müdürü Aybek Sydykov ise konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bugün iki ülke arasındaki kapsamlı uluslararası stratejik ortaklığımız emin adımlarla yeni aşama kazanarak gelişmekte. Hızla gelişen Türkiye, her zaman güvenilir ortağımız olmaya devam edecektir. Serginin amacı, iki ülke arasındaki manevi, kültürel ve iş birliği bağlarını daha da güçlendirmek ve Göbeklitepe’nin tarihini tanıtmaktır. Kazakistan'da da göçebe toplumun yaşam tarzını ortaya çıkarmayı amaçlayan kazılar devam etmektedir. Göçebelerin eşsiz kültürüne ve yaşam biçimine tanıklık eden pek çok eserler ortaya çıkartıldı. Bu eserleri Ulusal Müze'nin sergi salonlarında görebilirsiniz.”

GÖBEKLİTEPE'NİN SANAL MÜZE UYGULAMASINA 2 MİLYON ZİYARET

Astana Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Vekili Dr. Almagül İsina, “2019 yılında açılan Göbeklitepe Arkeoloji Alanı günümüze kadar milyonlarca turisti ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan sanal müzesi uygulamasında ise Göbeklitepe yaklaşık 2 milyon ziyaretle Türkiye’de en fazla ilgi gören tarihi mekân oldu. Türkiye, doğası güzel ve tarihi zengin, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan bir ülkedir. Bu vesileyle Kazakistanlı turistleri Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe Ören yerini ziyaret etmeye davet ediyoruz.”   ifadelerini kullandı.

Kurdele kesim töreniyle devam eden açılış töreninin ardından konuklara Kazakça ve İngilizce olarak Göbeklitepe kazı çalışmaları ve gün yüzüne çıkartılan tarihi taş heykellerle ilgili bilgiler aktarıldı.

Açılış töreninde Kazak sanatçılar milli çalgılar kopuz, dombıra eşliğinde Urfa yöresine ait türküleri seslendirerek büyük beğeni topladılar.

Açılış töreninden sonra Kazak ve yabancı konuklara Göbeklitepe tanıtım malzemeleri dağıtıldı, Türk mutfağından tatlı çeşitleri ve şerbet ikram edildi.

“Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe” konulu sergi, Kazak basınında da geniş yer buldu. Sergi açılışından bir hafta Kazakistan’ın basınında tanıtım çalışmaları yoğun olarak yürütüldü. Kazakistan Ulusal Haber Ajansı Kazinform, “Egemen Kazakstan” gazetesi, 24KZ TV kanalı, ABAİ TV kanalı ve Evrazia 1 TV kanalı, E History, Aykın, Elorda  ve Türkistan gibi ülkenin önde gelen haber portallarında Göbeklitepe’yi tanıtan haberler yayınlandı.

Göbeklitepe’yi tanıtan video, Kazakça ve İngilizce altyazılı olarak müze girişinde yer alan büyük LED ekranlarda gösterildi.

Sergi Ulusal Müze’de ziyarete 6 Ekim 2022 tarihinde kadar ziyarete açık kaldı. 

Diğer Etkinlikler

Manama Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Manama Büyükelçiliği’nin himayesinde, Bahreyn Üniversitesi’nde, İRCİCA iş birliğiyle...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...