Tunus'ta Görme Engelliler İçin Yunus Emre Seçkisi Kitabı

Yazıcı-dostu sürüm

Tunus’ta, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından 3 Mayıs 2024 tarihinde Yunus Emre’yi görme engellilere tanıtmak için “Braille” alfabesiyle hazırlanan "Yunus Emre Seçkisi" kitabı için imza günü düzenlendi.

Tunus merkezli İBSAR Görme Engelliler Derneği ile Tunus YEE iş birliğiyle düzenlenen Yunus Emre Konferansı ve Yunus Emre Seçkisi kitabının imza gününde, açılış konuşmasını Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan yaptı.

Yunus Emre’nin felsefesinin ve hayata bakışının Tunus’ta görme engellilere ulaşmasını sağladıkları için YEE’ye teşekkür eden Büyükelçi Demircan, Enstitünün kültürel faaliyetlerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

İmza günü etkinliği öncesinde Yunus Emre Seçkisi kitabının editörü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Boz, Yunus Emre’nin hayatını, eserlerini ve felsefesini tanıtan bir sunum yaptı.

Braille alfabesiyle basılan kitabı imzalayarak programa katılan görme engellilere hediye eden Prof. Dr. Boz, yaptığı açıklamada, "Yunus Emre’nin, iki eserinden yararlanarak hazırladığım Yunus Emre Seçkisi kitabımız dünyada 7 dile çevrildi. Bu kitabımız Tunus’ta ilk defa görme engellilerin okuyabilmesi için braille alfabesine çevrildi. Bu çok önemli bir proje, bu projeden dolayı YEE ve buradaki temsilciliğine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Prof. Dr. Boz, görme engelli bireylere Yunus Emre’yi ve felsefesini öğrenme imkânı sundukları için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Yee’nin Projesi Tunus’ta Bir İlk

Tunus İBSAR Görme Engelliler Derneği Başkanı Muhammed Mansuri, Yunus Emre’yi görme engellilere tanıtan kitap projesinin bir ilk olduğunu ifade ederek, "Yunus Emre’nin şiirlerine görme engelliler olarak ulaşmamıza vesile olan YEE’ye teşekkür ediyoruz. Görme engellilerin de farklı kültürlerle karşılıklı değişimini sağlayan bu tür kültürel faaliyetler çok önemli. Ayrıca bu tür kültürel faaliyetler farklı kültürler arasında ikili ilişkilerin gelişmesine de katkı sunuyor." ifadelerini kullandı.

YEE Tunus Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çevik de, göreme engellilere yönelik düzenlenen projenin önemine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"YEE olarak sosyal sorumluluk projeleri kapsamında faaliyetlerimiz sürüyor. Bu faaliyetlerin bir parçası olarak bugün Tunus’ta İBSAR görme engelliler derneği ile birlikte Yunus Emre Konferansı ve Yunus Emre seçkimizin braille alfabesi ile basılmış kitabını Tunuslu kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Ülkemizden kilometrelerce uzakta Yunus Emre’nin insanlığa vermiş olduğu evrensel mesajları Tunus’ta da anlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Görme engelliler için hem telefon hem tablette kullanılabilen bir uygulamaya da Yunus Emre şiirlerinin yüklendiğini belirten Çevik, "Yunus Emre Seçkisi kitabına ulaşamayan dünyadaki farklı bölgelerdeki görme engelli vatandaşlar da bu uygulamayı kullanarak Yunus Emre’nin şiirlerine ulaşabilecekler. Ayrıca Enstitü Başkanlığımız tarafından dünyada Türkçe öğrenmek isteyen özel gereksinimli bireylere yönelik hazırlanan projeyi de çok anlamlı buluyoruz. Bu tip projeler sayesinde hem dilimizi hem de kültürümüzü tanıtma fırsatı bulacağımızı düşünüyorum. Bizler de Tunus YEE olarak görme engelli kardeşlerimize yönelik ücretsiz Türkçe kurslarının açılabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren YEE, verdiği Türkçe eğitiminin yanı sıra Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtmak üzere birçok kültürel etkinlik düzenliyor.

Diğer Etkinlikler

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Aziz Kiril ve Medotiy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "...

Köln Yunus Emre Enstitüsü Sekiz Köprü (Acht Brücken) Festivali ile birlikte “Aşkın Bir Yolculuk” (A...

Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Yunus Emre Paneli" ile “Yunus Emre Seçkisi” kitabı için imza günü düzenledi....

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "Kütüphane Söyleşileri"ne Gürcü yazar Beka...

Diğer Etkinlikler

Romanya’daki Yunus Emre Enstitüleri, Romanya’da Türkçeyi geniş kitlelere tanıtmak adına yürüttüğü faaliyetlerin yanı...

Ukraynalı savaş mağduru yaklaşık bin çocuk, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Antalya'nın Kemer...

Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre'nin vefatının 700. Yıl dönümünün “UNESCO Anma ve ...

Yunus Emre Enstitüsü, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere ve öğreticilere 15 yardımcı okuma kitabını bir arada...