Türkçenin Balkanlardaki Nüfuzu Artıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, kuruluşundan günümüze 60’ın üzerinde ülkede bulunan 80’den fazla temsilciliği marifetiyle Türkçenin yaygınlaştırılmasına ve Türk kültürünün tanıtılmasına yönelik önemli projelere imza atmaya devam ediyor.

SARAYBOSNA’DA TÜRKÇE ÖĞRENENLERİN SAYISI KATBEKAT ARTIYOR

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Selçuklu Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında Saraybosna’nın Donji Vakuf şehrinde Türkçe sınıfının açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Türkçe sınıfının açılışına Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Akif Yaman, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susiç, Prva Osnovna Skola okul idarecileri ile öğrencileri katıldı.

 

 

“BOSNA’NIN KALBİNDE SİZLERİ AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYDUK”

Protokol konuşmalarını gerçekleştiren Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç, “Bugün burada Konya’dan gelen misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Selçuklu Belediye Başkanımıza minnettarız. Bosna’nın kalbinde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduk.” dedi.

“GÖNLÜMÜZÜN BİR YARISI HER ZAMAN BURADA, BOSNA HERSEK’TE”

Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe daha da güçlendiğini ve bu minvalde belediyelerin söz konusu ilişkilerin geliştirilmesi hususunda muhtelif çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Donji Vakuf’ta olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Her zaman söylediğimiz gibi biz burada olmadığımız zaman da gönlümüzün bir yarısı her zaman burada, Bosna Hersek’te. Bosna Hersek ile kadim bir dostluğumuz, kadim bir kardeşliğimiz ve kadim bir geçmişimiz var.” diye konuştu.

“YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, TİKA, MAARİF VAKFI VE TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE İŞ BİRLİKLERİ YAPIYORUZ”

Belediye Başkanı Pekyatırmacı, “Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkiler sürekli gelişiyor ve bundan sonraki süreçte de gelişmeye devam edecek. İki hükûmet arasında çok sayıda faaliyet yürütülüyor. Söz konusu süreçte bizlerin de yerel yönetimler olarak bu faaliyetlere ciddi katkılar sunması gerekiyor. Bu doğrultuda Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Maarif Vakfı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliğiyle iş birlikleri yaparak Bosna Hersek genelinde özellikle eğitim, kültür ve sağlık alanlarında çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN TÜRKÇE ÖĞRENMESİ İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İLERİ SEVİYELERE TAŞIYACAKTIR”

Başkan Pekyatırmacı, “Yunus Emre Enstitümüzün buradaki faaliyetlerimize olan katkısı işin en önemli bir tarafı. Ben özellikle Yunus Emre Enstitümüze, değerli koordinatörümüze, şahsında bütün kuruma ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Türkçe öğrenen çocuklarımıza çok farklı fırsatlar sunuyoruz. Geçen yıl 130 Boşnak öğrencimizi buradan Konya’ya götürdük. Orada üç gün boyunca Bosna Hersek’ten gelen çocuklarımız Konya’nın tarihî ve turistik yerlerini gezme, okullarını ziyaret etme fırsatını buldular. İnşallah bundan sonra da Türkçe sınıflarında eğitim alan çocuklarımızı Türkiye’ye götürmeye devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Tören, plaket takdiminin ardından sona erdi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA YÜRÜTÜLEN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ FAALİYETLERİ

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği faaliyetlerle kadim Türkçeyi geniş kitlelere tanıtmaya ve Türkçeyi uluslararası arenada yaygınlaştırarak Türkiye’yi dünya çapında cazibe merkezi hâline getirmeye devam ediyor. Enstitü, fiziki ve dijital ortamda düzenlediği Türkçe kursları, Türkçe Öğretim Portali, Tercihim Türkçe Projesi ve videolarla Türkçe öğretimi başta olmak üzere Yunus’un barış ve sevgi dili Türkçe ile sınırları aşarak milyonlarca kişiyi Türkçeyle tanıştırdı.

Diğer Etkinlikler

Bosna Hersek Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Saraybosna kantonunda "Tercihim Türkçe" programı...

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...