Viyana’da Cumhuriyet’in Kuruluşunun 100. Yılında TBMM’nin Avusturyalı Mimarı Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) Avusturyalı mimarı Clemens Holzmeister, düzenlenen programla anıldı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen programda, Avusturyalı mimar  Holzmeister’in Türkiye’deki eserleri anlatıldı ve TBMM binasının yapım sürecine ilişkin fotoğraflar sergilendi.

Programa, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Viyana Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ayşe Yorulmaz, Prof. Dr. Leyla Alpagut, Türk ve yerel kurumların temsilcileri ile davetliler katıldı.

T.C. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle Holzmeister’in Türkiye’ye ve Ankara’ya kazandırdığı eserleri bir kez daha hatırlamak üzere bir araya gelindiğini belirterek Yunus Emre Enstitüsünün bu programa ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erken Cumhuriyet Dönemi mimarları ve mimarisi üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Leyla Alpagut, Holzmeister’in Ankara’daki eserleri ve özellikle TBMM binasının yapılış sürecini ele aldığı konuşmasında, başkent Ankara’nın imarının çok özenle ele alındığını, buradaki mimari eserlerde millî ve modern kavramının eş zamanlı kullanıldığını ve Türkiye’yi temsil ettiğini anlattı.

Prof. Dr. Alpagut, 1920’lerin başında birlik ve beraberlik duygusunun ön plana çıktığı mimari stillerin belirleyici olduğunu daha sonra modern mimariye geçiş yapıldığını kaydetti.
Başkentin imarında Alman coğrafyasından üç önemli mimarın belirleyici rolleri olduğunu aktaran Alpagut, Holzmeister, Ernst Arnold Egli, Bruno Taut’un eserlerinde modern, kübik mimariyi Anadolu topraklarıyla sentezleyerek bir yaklaşım ortaya koyduklarını ifade etti.

Alpagut, bu mimarlar arasında Ankara’nın imarında büyük rol oynayan Avusturyalı mimarın 1927’de Türkiye’ye geldiğini, Anadolu’daki eserleri dikkatle inceleyerek bunları modern tekniklerle sentezlemeye çalıştığını aktardı.

TBMM binasının yapımı için 14 projenin yarıştığını ifade eden Alpagut, jüri tarafından üç projenin birinciliğe layık görüldüğünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Holzmeister’in projesini tercih ettiğini söyledi.

Alpagut, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından önce imzaladığı son projenin TBMM binası olduğunu belirterek 1939 yılının Ekim ayında temeli atılan inşaatın 1960’ta tamamlandığını, binanın 1961’de kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Konferansın ardından davetliler tarafından TBMM binasının yapım sürecine ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü Londra, 18 Nisan 2024 Perşembe günü gerçekleştirilen genç akademisyen seminer serisi konuşmasında...

Entelektüel tartışmayı ve bilgi paylaşımını teşvik etmeyi kendine misyon edinen Yunus Emre Enstitüsü Londra, Genç...

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...