‘Yamato'dan Anadolu'ya: Bir Türk-Japon Dostluk Konseri 

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü 16 Şubat 2024 Cuma günü Waterloo’daki St. John Kilisesi’nde Türkiye ve Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümünü ve dostluğunu unutulmaz bir müzikal gece ile kutladı.

İki medeniyetin melodilerinin buluştuğu etkinlikte ünlü piyanist, besteci ve öğretim üyesi Çiğdem Borucu ile koto virtüözü Atsuko Suetomi, dinleyicilere geleneksel Japon ezgileri ile Anadolu’nun zengin müzik mirasını harmanlayarak Yamato’dan Anadolu’ya uzanan muhteşem bir müzikal yolculuk sundu. 

Konser, Çiğdem Borucu’nun konserde çalınan eserler hakkında kısa bir giriş konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından Çiğdem Borucu’nun Atsuko Suetomi’ye eşlik etmesiyle iki geleneksel Japon koto parçası koto ile piyanonun mükemmel bir uyumu içinde icra edildi.  

“Sakura Sakura”dan “Bahar Gelsin”e

Konserde, Suetomi ve Borucu, Japon ve Türk müziğinin güzel örneklerine yer verdiler. İlk olarak, koto için yazılmış en eski eserlerden Rokudan'ı ardından da Japonya'nın en ünlü halk şarkılarından Sakura Sakura'yı çaldılar. Kiraz çiçeklerinin güzelliğini ve geçiciliğini anlatan bu parçada hem melodik hem de ritmik uyum ile dinleyicilerden alkış topladı. Konserin devamında Aşık Reyhani'den "Bahar Gelsin" ve Aşık Veysel'den "Uzun İnce Bir Yoldayım" gibi Anadolu müziğinin klasiklerinin yanında Çiğdem Borucu'nun kendi bestelerine de yer verildi.

Ertuğrul Fırkateyni'nin Anısına "Ziyaret"

Çiğdem Borucu’nun piyano ve koto için yazdığı "Ziyaret" adlı duygusal ve anlamlı eseri gecenin önce çıkanları arasında oldu. 1899 yılında İstanbul’dan Japonya’ya giden Ertuğrul Fırkateyni’nin talihsiz yolculuğunun anısına ithaf edilen eser Türkiye ve Japonya arasındaki dayanışma ve dostluğun sembolü olarak, piyano ve kotonun uyumlu ve dramatik sesleri ile dinleyenleri büyüledi.

Etkinlik hakkında yorum yapan Borucu, "Bu konser, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin yüzüncü yılını kutlamak için çok anlamlı bir etkinlikti. Atsuko  iki kültürün müziklerini bir araya getirmek adına yeniden konser vermek benim için oldukça mutluluk vericiydi" diyerek duygularını dile getirdi. Aynı şekilde, Suetomi "Bu konser, benim için çok özel bir deneyimdi. Çiğdem ile birlikte çalmak çok keyifliydi. Koto ve piyano, çok farklı iki çalgı olmasına rağmen, çok güzel bir uyum yakaladık. Herkese bu müzik yolculuğuna katıldıkları için çok teşekkür ederim "dedi. Londra'daki tarihi St John's Kilisesi'nin antik atmosferi, yankılanan kotonun ve piyanonun büyüleyici sesleriyle doldu. Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Hava Yolları'nın desteğiyle düzenlenen ve Japonya ve Türkiye'nin zengin ve çeşitli kültürlerini keşfederek Yamato'dan Anadolu'ya uzanan bu müzikal yolculukta iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 2024 yılındaki yüzüncü yıldönümü coşku ve dostluk ile kutlandı. 

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...