"YEE gibi kurumlarımızın Filistin projeleri devam ediyor"

Yazıcı-dostu sürüm

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayrama sayılı günler kaldığını hatırlatarak, "Temennimiz Filistinli çocukların da bayramı hissetmesi ve yaşamasıdır. Bunun için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. TİKA başta olmak üzere AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay gibi resmi kurumlarımız Filistin'e yönelik projelerini devam ettiriyor. STK'larımız da sahada çalışmalar yürütüyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ortak açıklama yaptı.

Filistinli çocukların bayramı hissetmesi ve yaşaması temennisinde bulunarak, bunun için Türkiye'nin tüm imkânlarını seferber ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, AFAD, Kızılay gibi resmî kurumlar marifetiyle Filistin'e yönelik projelerin devam ettiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Abbas ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalar şöyle:

"Son haftalarda Harem-i Şerif'te tüm İslam alemini etkileyen bir kriz yaşandı. Yoğun bir diplomatik temaslar zinciri içerisinde olduk. O süreçte gerek kardeşim Abbas ile gerek İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimiz oldu. Bunun yanında Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmelerimiz oldu. İslam Zirvesi Dönem Başkanı olarak da Müslümanların ortak hassasiyet ve beklentilerini dile getiren bir açıklama yaptık.

Her platformda tepkimizi çok güçlü şekilde ortaya koyduk. Hamdolsun hem Filistinli kardeşlerimizin kararlı mücadeleleri kriz atlatılmış oldu. Başkan Abbas ile Kudüs'ün korunması konusundaki hassasiyetimizi ele aldık. Ürdün ziyaretimde kardeşim Kral Abdullah ile de aynı şekilde mutabakata varmıştık.

Bölgede kalıcı barış ve huzurun yolu bellidir. Bu yol 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir egemen Filistin devletinin vücut bulmasıdır. Soruna çözüm bulunması barışın sağlanması sadece Filistinli kardeşlerimizin değil aynı zamanda İsraillilerin de hayrınadır.

Gerilimi tırmandırmanın kimseye faydası yoktur. Türkiye olarak barış sürecini canlandırmaya yönelik her zaman çaba verdik vermeye de hazırız.

İsrail devletinin işgal teşebbüslerine artık bir son vermesi gerekiyor. Filistin bağlamında öne çıkan bir diğer husus Filistinli kardeşlerimiz arasındaki vahdettir birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır.

BÖLGEDE KALICI BARIŞIN YOLU BAĞIMSIZ FİLİSTİN 

Tüm Filistinli kardeşlerimize İslam Zirvesi Dönem Başkanı olarak da aynı arzu ve beklentimizi ifade ediyoruz. Bugün ki istişarelerimizde Başkan Abbas ile mevcut durumu ve atılabilecek adımları da ele aldık. Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de bu husus üzerine eğilmeye ve temaslarımızı yoğunlaştırmaya gayret edeceğiz.

FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARIN BAYRAM SEVİNCİ DOYASIYA YAŞAMASI VE HİSSETMESİ GEREKİYOR 

Bayrama sayılı günler kaldı. Temennimiz Filistinli çocukların da bayramı hissetmesi ve yaşamasıdır. Bunun için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. TİKA başta olmak üzere AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay gibi resmi kurumlarımız Filistin'e yönelik projelerini devam ettiriyor. STK'larımız da sahada çalışmalar yürütüyor.

Filistin ekonomisinin kendi insan gücünü harekete geçirerek bir büyüme ivmesi kazanabilmesine büyük önem veriyoruz. Bu maksatla 5 bin Filistinli kardeşimize iş imkanı sağlayacak merkez haline gelecek bir sanayi bölgesi TOBB tarafından yürütülüyor. Kudüs tarihi şehir merkezinin ve buradaki kültürel mirasın muhafazası da üzerinde özellikle durduğumuz bir konudur. UNESCO'nun bu bağlamda aldığı karar da büyük önem taşıyor.

Filistin hükümetine acil ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık hibeyi yakında yapacağız. Filistin'i de ayrıca elektronik vize kapsamına dâhil edeceğiz. Böylece geliş gidişler daha rahat olacak. Bildiğiniz gibi Sayın Abbas, FETÖ konusunda destek amaçlı bir ziyaret gerçekleştirmişti. Filistin'e FETÖ karşısındaki net duruşu için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."

ABBAS: TEK ARZUMUZ 1967 SINIRLARINA DÖNMEKTİR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise şunları söyledi:

"Çok değerli kardeşim Recep Tayyip Erdoğan sizinle tekrar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir arada olmaktan mutlu olduğumu ifade eder bana karşı yaptığınız bu resmi karşılamadan dolayı özellikle teşekkür ederim. Filistin davasına göstermiş olduğunuz önem Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık arzusuna verdiğiniz destekten dolayı ayrıca teşekkür ederiz.

Bizim tek arzumuz bağımsızlığa sahip ülkelerinde Filistin'de 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan ülkede yaşama hakkıdır. İsrail'in Mescid-i Aksa'daki yaptıklarına karşılık yaptığınız net tavır,  açıklama ve girişimlerinizden dolayı teşekkür ederim.

Türkiye'nin İslam Zirvesi'ne dönem başkanlığını önemsemekteyiz. Tüm üye ülkelerin Kudüs konusunda topluca hareket etmeleri noktasında Türkiye'nin rolünü önemsiyoruz."