Yılda 3 Binden Fazla Mısırlı, Kahire Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe Öğreniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Mısır’ın başkenti Kahire’de faaliyetlerini yürüten Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) yılda 3 binden fazla Mısırlı Türkçe öğreniyor.

Kahire Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Emin Boyraz, yaptığı açıklamada, Enstitünün 2010 yılında faaliyetlerine başladığını anımsatarak kuruluşundan günümüze kadar Kahire’de Türkçe öğretimi faaliyetlerinin ve kültür-sanat etkinliklerinin aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.

50 Bin Kişi Türkçeyle Tanıştırıldı

Mısır’da Türkçeye yoğun ilgi olduğuna işaret eden Koordinatör Boyraz, “Bugüne kadar çevrim içi Türkçe kurslarımıza 25 bin kişi; yüz yüze Türkçe kurslarımıza ise 25 bin kişi olmak üzere toplamda 50 bin kişi kurslarımıza kaydoldu.” bilgisini verdi.

Ülkede genç nüfusun fazla olması sebebiyle Kahire YEE’de kurslara katılanların çoğunluğunu 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerin oluşturduğunu belirten Boyraz, Enstitüde düzenlenen kurslarda Türkçe öğretiminin yanı sıra Türk kültürünün çeşitli unsurlarının tanıtıldığını vurguladı.

“Türkiye’ye açılan bir kapıyız”

Mısırlı kursiyerlerin Türk kültürüne de ilgi duyduğunu ve Kahire Yunus Emre Enstitüsünün kültürel bağlamda bir irtibat noktası olduğunu vurgulayan Koordinatör Boyraz şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’ye açılan bir kapıyız. Türkiye’de eğitim görmek isteyen ve kariyer yapmak isteyen birçok Mısırlı genç, Enstitümüzde Türkçe öğreniyor. Çalışmalarımızda son dönemde kariyer üzerine de yoğunlaşmaya başladık. Çünkü biz artık Türkçenin Mısır’da bir kariyer dili olduğunu düşünüyoruz ve kurslarımıza katılan 50 bin kursiyerimizin iyi bir kariyere sahip olması için de iş birliklerimizi geliştiriyoruz.”

Koordinatör Boyraz, “Kahire Yunus Emre Enstitüsünün kapasitesi yıllık 3 bin kursiyer ve bu kapasite fazlasıyla doluyor. Bu kapasiteyi daha da artırmak için çabalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Geleceğini Türkçe ile gören çok sayıda öğrenci var”

Boyraz, Enstitünün çevrim içi düzenlediği Türkçe kurslarına ilişkin şunları kaydetti:

“Başta Kahire olmak üzere İskenderiye ve Güney Mısır gibi Mısır’ın her tarafından kurslarımıza kayıt yapılıyor. Mısır’da Türkçeye çok yoğun bir ilgi var dolayısıyla ülkedeki üniversitelerde 20’ye yakın Türkçe Bölümü var. Bu üniversitelerde geleceğini Türkçe ile gören çok sayıda öğrenci var ve biz hepsine ulaşmaya çalışıyoruz.”

Enstitüde kursiyerlerin başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar Türkçe öğrenebildikleri bilgisini veren Boyraz, “Kahire’deki Türkçe sevgisini şöyle ifade edebilirim. Enstitümüzde ileri seviyede Türkçe öğrenmiş kursiyerlerimiz dahi sonrasında yine üst kurlara büyük talep gösteriyorlar.” diye konuştu.

“Kültürel ilişkilerimizin ivme kazanacağını düşünüyorum”

Koordinatör Emin Boyraz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahire ziyaretinden ve burada gerçekleştirdiği konuşmalarında Enstitüden ve kursiyerlerden övgüyle söz etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyaretle birlikte kültürel ilişkilerimizin ivme kazanacağını düşünüyorum.” dedi.

Koordinatör Boyraz, Enstitü tarafından Mısırlı ve Türk gençlerin buluşturulduğu faaliyetlerle iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkıda bulunmayı arzu ettiklerini belirterek eğitim ve kültür alanlarında Kahire Yunus Emre Enstitüsünün Mısır’daki tek Türk kurumu olduğuna dikkat çekti.

“Türk dizilerini izliyorum. Türkçeyi çok seviyorum”

Kahire YEE’de 5. dönem Türkçe kurslarına katılan Suzan Hossam Abomosa, Enstitüde kendisini “Türkiye’de gibi” hissettiğini dile getirdi.

Amira Mekkawy ise Yunus Emre Enstitüsünde eğitim almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Burada İstanbul’daymışım gibi hissediyorum. Burada gerçekleştirilen her bir faaliyet çok güzel.” diye konuştu.

Daha önce Türkiye’ye gitmediğini belirten Mekkawy, “Türkiye’de bir arkadaşım var. 6 yıldır onunla konuşuyorum. Arkadaşımla daha iyi konuşmak için kursa geliyorum. Ayrıca Türk dizilerini izliyorum. Türkçeyi ve Türkleri çok seviyorum.” ifadelerini kullandı.