Yunus Emre Enstitüsünün Endonezya’daki Yurt Dışı Temsilciliğinin Açılışı Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya genelinde bir milyona yakın öğrencisi bulunan Syarif Hidayetullah Devlet Üniversitesinin bünyesinde açmış olduğu yurt dışı temsilciliği aracılığıyla Türkçeyi ve Türk kültürünü binlerce Endonezyalıya tanıtacak.

Dünyanın farklı coğrafyalarında 85’ten fazla yurt dışı temsilciliği bulunan Yunus Emre Enstitüsü, “10. yılında demir ağlarla örülen Türkiye’den 100. yılında dünyayı kültür ağlarıyla ören Türkiye’ye” mottosuyla, milyonlarca kişiyi Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştırmaya devam ediyor.

Enstitünün yeni kültür durakları arasında dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya yer aldı. Türkiye ile yakın diplomatik ve kültürel ilişkileri olan Endonezya’da, Türkçe en çok talep gören yabancı diller arasında yer alıyor. Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumlarından biri olan Yunus Emre Enstitüsü de bu talebi karşılamak amacıyla Cakarta’da faaliyetlerine yoğun bir katılımla başladı.

GELİN ENDONEZYA’DA “TANIŞ OLALIM”

Endonezya’nın köklü ve saygın üniversiteleri arasında yer alan Syarif Hidayetullah Devlet Üniversitesinde açılan temsilcilik aracılığıyla Türkiye’nin kültürel zenginliğinin ve yumuşak güç potansiyelinin Endonezya’da ele alındığı ilk faaliyet gerçekleştirildi.

Enstitü tarafından dünya çapında kültürel diplomasi ekseninde gerçekleştirilen faaliyetler aracılığıyla Türkiye ile diğer ülkelerin ilişkilerinin ve dostluğunun geliştirildiği stratejik önemi haiz hususlar Endonezya’da ele alındı.

ENDONEZYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN DİL VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ YOLUYLA GÜÇLENDİRİLMESİ SEMPOZYUMU

Yunus Emre Enstitüsü ve Syarif Hidayetullah Üniversitesi iş birliğiyle “Endonezya-Türkiye İlişkilerinin Dil ve Kültürel Diplomasi Yoluyla Güçlendirilmesi” konulu sempozyum, 13 Aralık 2022 tarihinde Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan Syarif Hidayetullah Üniversitesinin ev sahipliğinde, iki bine yakın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sempozyumda Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Syarif Hidayetullah Üniversitesi Rektörü Amany Lubis, Endonezya’nın Türkiye Büyükelçisi Dr. Lalu M. Iqbal, Syarif Hidayetullah İletişim Fakültesi Dekanı Dr. Suparto tarafından konuşma gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş sempozyumda gerçekleştirdiği konuşmada, kültür mefhumunun önemini vurgulayarak; Yunus Emre’nin dünya görüşüne ve Enstitünün misyonuna değindi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, “Syarif Hidayetullah Devlet Üniversitesi bünyesinde açılan yurt dışı temsilciliğimiz tarafından Endonezya genelinde eğitim diplomasisi, kültürel diplomasi ve bilim diplomasisi eksenlerinde faaliyetler yürütülmeye başlanacak.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ateş, “Asya kıtasının bir ucunda Türkiye, diğer ucunda ise Endonezya bulunmaktadır. Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkiler ne kadar iyi olursa bu iki coğrafya arasındaki huzur ve barışın tesisi o kadar güçlü olacaktır.” değerlendirmelerinde bulundu.

YEE, TÜRKÇEYİ VE TÜRK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TAŞIYOR

Türkiye’yi, Türkçeyi ve Türk kültürünü Türkiye sınırlarının dışına taşıyan Enstitü, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yaptığı iş birlikleri kapsamında Türkoloji bölümlerini ve Türkçe öğretimini destekliyor.

Enstitü, özellikle yurt dışındaki üniversitelerde kurduğu bağları bilim diplomasisi için kullanarak Türkiye’deki üniversitelerle yurt dışındaki üniversitelerin iş birliğine zemin hazırlayan faaliyetler yürütüyor.