Ankara’nın Tarihî Fotoğrafları Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Tahran’da Sergilendi

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü ve Anadolu Ajansının iş birliğiyle 100. yıl kutlamaları kapsamında “Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarihî Ankara Fotoğrafları” adlı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Tahran’daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergide, Anadolu Ajansının arşivinden temin edilen Ankara’nın Cumhuriyet Dönemi’ndeki tarihî simgeleri ve yapıları yer aldı.

Açılış programına T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yunus Emre Enstitüsü Denetim Kurulu Üyesi Ali Özgündüz, EİT Kültür Enstitüsü İran Temsilcisi Selman Rüstemi, EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Avni Bıçaklı, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü İbrahim Furkan Özdemir, EİT temsilcileri ve davetliler katıldı.

Tahran Büyükelçisi Kırlangıç, gerçekleştirdiği konuşmada Tahran Yunus Emre Enstitüsünün, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla açtığı serginin çok anlamlı olduğunu belirterek “Ankara fotoğraflarının yer aldığı sergide, Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen binaları görüyoruz. O döneme ait tarihî dokuyu görüyoruz. Bize Cumhuriyet’in başlangıç noktasını hatırlatıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında yaşanan zorluklara değinen Büyükelçi Kırlangıç, şu ifadeleri kullandı:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bize  Cumhuriyet’i ve geleceği emanet ettiler. Bizim görevimiz, bu ülkeyi ileriye taşımak. Türkiye Cumhuriyeti yüzüncü yılına girerken Türkiye Yüzyılı’nı da idrak etmiş oluyoruz.”

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü İbrahim Furkan Özdemir, Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünü kutlamaya yönelik çeşitli programlar düzenlediğini belirtti.

Koordinatör Özdemir, “Etkinlikte Anadolu Ajansından temin ettiğimiz tarihî Ankara fotoğraflarını ve Cumhuriyet’in ilk döneminde inşa edilen önemli yapıların fotoğraflarını sergileme imkânı bulduk.” diye konuştu.

EİT Kültür Enstitüsü İran Temsilcisi Selman Rüstemi, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında böyle anlamlı bir programa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Uluslararası bir kültür kurumu olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kültür Enstitüsünün misyonlarından birinin kültür, sanat ve edebiyat alanları başta olmak üzere kültürel etkileşimi güçlendirmektir.” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Denetim Kurulu Üyesi Ali Özgündüz ise “Bu sergi vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını ve yine yüzyıllık Cumhuriyetimiz boyunca ülkemize hizmet eden, ülkemizin kalkınması için emek sarf eden tüm devlet adamlarımızı, bürokratlarımızı, sanayicilerimizi, iş adamlarımızı ve yurttaşlarımızı da Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı vesilesiyle saygı ve minnetle yâd ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programda ayrıca İranlı “İstgah” adlı müzik grubu tarafından ziyaretçilere müzik ziyafeti sunuldu.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...