Azerbaycanlı Öğrenciler 29 Ekim Geçit Töreninde Yunus Emre Enstitüsünü Ankara’daTemsil Etti

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle Azerbaycanlı üniversite ve lise öğrencileri, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da düzenlenen geçit törenine katılarak Yunus Emre Enstitüsünü temsil etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında 100. yıla yakışacak şekilde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Dört bir köşesinin kırmızı ve beyaza büründüğü Türkiye’nin başkenti Ankara’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünden Ulus’taki I. TBMM binasına kadar geçit töreni düzenlendi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen geçit törenine Yunus Emre Enstitüsü, Millî Eğitim Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türk Hava Kurumu başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş katıldı.

TBMM bahçesinde Mehteran Birliği, Türk Silahlı Kuvvetleri Karma Bandosu ve Azerbaycan Askerî Bandosu tarafından “Yüzüncü Yıl Marşı” ve “İstiklal Marşı” başta olmak üzere çeşitli marşların icra edildiği mini bir konser düzenlendi.

Konserin ardından Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşlarını minnetle yâd etmek için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunduktan sonra başlayan yürüyüşte, kortejin önünde motosikletli ekipler ve gaziler yer aldı. Kortejde, kahraman Türk askeri tarafından Atatürk’ün görsellerinin yer aldığı posterler taşındı.

Yunus Emre Enstitüsünü temsilen Azerbaycan’dan Bakü Devlet Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi, Azerbaycan Devlet ve Sanayi Üniversitesi, Azerbaycan Tıp Üniversitesi ve Azerbaycan Fransız Üniversitesinden öğrenciler ile lise öğrencileri olmak üzere 18 Azerbaycanlı öğrenci, Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla kortej yürüyüşünde yer aldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç, yaptığı açıklamada “İki ülkenin birbirinin kültürel mirasını tüm zenginlikleriyle yakından tanıması büyük bir önem arz etmektedir. Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yılında Azerbaycanlı gençleri Türkiye’de ağırlayarak Türk tarihinin dönüm noktasına şahitlik etmelerini sağladı. Cumhuriyet’in coşkusuna Ankara’da tanıklık etmeleri hiç kuşkusuz öğrencilerimizin hafızalarında unutulmaz anlar olarak yer alacaktır.” ifadelerini kullandı.

Birçoğu Türkiye’ye ilk defa gelen öğrenciler, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da bulunmanın çok özel olduğunu belirterek böyle bir tarihî ana tanıklık ettikleri için çok mutlu olduklarını ifade ettiler.