Azerbaycanlı Sanatçılar Türkiye’nin Hüznüne Müzikle Ortak Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’de yaşanan felaketin ardından depremin tesirini yüreklerinde hisseden Azerbaycanlı sanatçılar, duygularını sanatın diliyle ifade ederek Türkiye’nin acısına ortak oldu.

Azerbaycan Millî Konservatuvarı Rektörü ve Besteci Siyavuş Kerimi’nin bestesini yorumlayan ses sanatçısı Zabite Aliyeva, Türkiye’deki herkesi çok sevdiğini belirterek, “Şarkımda da söylediğim gibi kederine kardeş kurban. İlk günden bugüne tüm Azerbaycan halkı size dua ediyor. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Biz sanatçılar olarak hüznünüze müzikle ortak olduk.” dedi.

“İKİ DEVLET TEK MİLLET OLARAK İYİ GÜNDE DE ZOR GÜNDE DE HEP BERABERİZ”

Rektör Siyavuş Kerimi, deprem felaketinin kendilerini çok derinden etkilediğini belirterek “Kardeş Türk milletinin başı sağ olsun. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.” diye konuştu.

Azerbaycan’dan giden arama kurtarma ekiplerinin Türkiye’deki çalışmalarına dikkat çeken Kerimi, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kurtarıcılar, doktorlar ve gönüllüler Türkiye’ye gönderiliyor. Ülkemizde başlatılan yardım dayanışmasına Devlet Konservatuvarı adına biz de katıldık. ‘İki devlet tek millet’ olarak iyi günde de zor günde de hep beraberiz. Yıkıcı deprem sonucu yaşadığımız derin üzüntüyü size sanatımızla iletmek istedik.”

“YÜREKLERİMİZ BİR ATAR, KALPLERİMİZ SİZİNLEDİR”

Kamança sanatçısı Toghrul Asadullayev, paylaştığı videoda, “Aziz kardeşlerimiz, aziz Türk milleti bu zelzele bizi çok sarstı. Acınız acımız, kederiniz kederimizdir. Biz her zaman bir yumruk gibiyiz. Yüreklerimiz bir atar, kalplerimiz sizinledir.” ifadelerini kullandı.

Afet bölgesinde yaşananları sosyal medyadan ve televizyondan ailece derin üzüntüyle takip ettiklerini kaydeden Asadullayev, şunları aktardı:

“Her Azerbaycan vatandaşı Türkiye için yardım topluyor. Azerbaycan’da çok büyük bir yardım kampanyası başlatıldı. Bu bizim içimizden geliyor. Devletimiz Türkiye’ye yardım ediyor. Yardım etmek için Türkiye’ye gitmek isteyen çok sayıda insan var. Türk Dünyası’nın kalbi Türkiye’de.”

“BİZ HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Asadullayev, Azerbaycan devlet sanatçılarının, depremde hayatını kaybedenleri ağıtlar ile andığını, kendisinin ise “Berivan” isimli eseri seslendirdiğini vurgulayarak, “Bu şarkı, sevdiği birini kaybetmiş bir insanın ağlamasıdır. Bu şarkıyı hayatını kaybedenlere ithaf ediyorum. Allah ölenlere rahmet, depremden kurtulanlara şifalar versin. Başın sağ olsun Türkiye. Biz her zaman yanındayız.” dedi.

“BİR SANATÇI OLARAK TÜRKİYE’YE VE TÜRK İNSANINA OLAN SEVGİMİ SÖYLEDİĞİM ŞARKIYLA İFADE ETMEK İSTEDİM”

Devlet Sanatçısı Gülyanak Memmedova, “Bir sanatçı olarak Türkiye’ye ve Türk milletine olan sevgimi söylediğim şarkıyla ifade etmek istedim. Her zaman Türk halkının yanındayım. Kardeşliğimize ve birliğimize büyük değer veriyorum. Sizin acınız bizim acımız, sevinciniz bizim sevincimizdir. Dualarım her zaman sizinle sevgili Türkiye.” sözleriyle aktardı.

Halk sanatçısı Nurettin Mehdikhanlı, “Türkiye’ye olan sevgimizi ve hissettiklerimizi notalar ve şiirlerle anlatmak istedik. Allah Türkiyemizi ve Azerbaycanımızı korusun. Dualarımız her zaman sizinle.” ifadesini kullandı.

AZERBAYCAN’IN HER YERİNDE YAS VAR

Piyanist Elvin Feridli üzüntüsünü, “Türk kardeşlerimizin acısı bizim acımızdır. Türkiye’de yaşanan olaylar bizleri derinden sarstı. Acınız acımızdır. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına Allah’tan sabır, yaralılara acil şifalar dilerim. İyi günde kötü günde her zaman birbirimize destek olmalıyız. Şarkımı söylediğimde kendimi orada hissettim ve onların acısını yaşadım. Bu bana çok derin bir acı verdi.” sözleriyle ifade etti.

Azerbaycan halk müziği sanatçısı Mansum İbrahimov ise depremin Azerbaycan’daki herkesi derinden etkilediğini aktararak, “Bir sanatçı olarak ben ve arkadaşlarım Türkiye’nin acısını paylaşıyoruz. Bugünlerde hepimizin kalbi Türkiye ile atıyor. Tek yürek, tek ruh, tek millet, iki devletiz. Azerbaycan’ın her yerinde yas var.” şeklinde konuştu.

İbrahimov, Azerbaycan’daki herkesin yardım için Türkiye’ye gitmeye hazır olduğunun altını çizerek sözlerini sürdürdü:

“Türk milleti büyük bir millettir. Yakında bu felaketten kurtulacak. Karabağımızı düşmandan kurtardığımız gibi şimdi de bu durumdan tek yumruk olarak çıkacağız. Allah Türkiye’yi korusun. Sizin acınız bizim acımızdır. Dualarımız her zaman sizinle. Başın sağ olsun Türkiye, gözyaşlarını sil. Azerbaycan her zaman, ebediyen yanınızda.”

“AZERBAYCAN HALKI BÜYÜK BİR ZİNCİR OLUŞTURDU”

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç, deprem felaketinin Azerbaycan halkında derin üzüntüye sebep olduğuna dikkat çekti.

“KİMİ YATTIĞI DÖŞEĞİNİ, YATAĞINI, KİMİ ÜSTÜNDEKİ PALTOSUNU ÇIKARIP GÖNDERDİ”

Koordinatör Selçuk Karakılıç, “Tarih yine tekerrür etti. Türkiye asrın felaketiyle sarsılınca Azerbaycan halkı, teyakkuza geçerek Türkiye için tek yürek oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere bütün Azerbaycan halkı büyük bir zincir oluşturdu ve Türkiye’nin en zor gününde olanca gücüyle destek verdi. Kimi yattığı döşeğini, yatağını, kimi üstündeki paltosunu çıkarıp gönderdi, kimi evindeki ısıtıcıyı yolladı. Bu kuşkusuz kardeşin kardeşe sarsılmaz bir imanla bağlı kalması ve yardım etmesiydi. Azerbaycan’da bir haftada olan bitenler birkaç filme, romana vesile olacak gerçek hikâyelerdir. Bu hikâyelerden bazılarını da Azerbaycanlı sanatçılar yazdı.” ifadelerini kullandı.

AZERBAYCANLI SANATÇILAR SANATIN EVRENSEL DİLİYLE ESER VEREREK TÜRK HALKINA DESTEK OLUYOR

Karakılıç, eserlerini Türkiye’ye destek amacıyla yorumlayan sanatçılara da değinerek “Azerbaycan Millî Konservatuvar Akademisi Rektörü Siyavuş Kerimi’nin bestelediği ve Zabite Aliyeva’nın okuduğu ağıt da bir hikâyedir. Depremin tesirini yüreğinde hisseden Siyavuş Kerimi, 'Her derdinle seninledir Azerbaycan, kederine kurban gardaş' diyor. Türkiye, nasıl ki Azerbaycan’ın her derdiyle dertlenmişse, Azerbaycan da Türkiye’nin derdiyle âdeta kavruldu, yüreklerine acı düştü. Azerbaycan’ın büyük sanatçıları Nezaket Teymurova, Gülyanak Memmedova, Mansum İbrahimov, Elvin Feridli, Toghrul Asadullayev eserleri ve mesajlarıyla destek olarak Türk halkının moralini diri tutmaya çalıştı. Sanatın evrensel diliyle eser veren Azerbaycanlı sanatçılar, kuşkusuz hâlâ Türk halkına çeşitli mecralardan destek olmaya devam ediyorlar.” dedi.