Bakü’de “Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdarı Sergisi” Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdarı Sergisi” açıldı.

Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdarı Uzun Hasan’ın doğumunun 600. yılı dolayısıyla düzenlenen sergide, İstanbul Harbiye Müzesi’nden Uzun Hasan’a ait eşyalar ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından temin edilen döneme ait yazışmalar ve belgeler yer aldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Haydar Aliyev Merkezi’nde düzenlenen serginin açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Anar Alekberov, T.C. Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakü Büyükelçisi Bağcı, İstanbul Harbiye Müzesi’ndeki bir koleksiyonun Türkiye dışında ilk kez kardeş ülke Azerbaycan’da sergilenmesinin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Bu sene, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Azerbaycan’ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılının kutlandığını hatırlatan Büyükelçi Bağcı, “Bu iki yüzüncü yıl dönümünün anlamına uygun bir sergiyi gerçekleştiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye ve Azerbaycan tarihinde önemli bir yeri bulunan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın sergisinin açılmasının “İki devlet tek millet” anlayışının yeniden canlandırılması açısından çok kıymetli olduğunu söyledi.

Serginin hazırlık çalışmalarının bir yıl sürdüğünü bildiren Prof. Dr. Ateş, Türkiye’de bulunan müzelerdeki eserlerin Azerbaycan’a taşınmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak iki ülkenin halklarını daha çok bir araya getirmek için bu tür faaliyetleri desteklemeye devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, yaklaşık 500 bin defter ve 100 milyon evrak olarak ifade edilebilen Osmanlı arşivlerinin bugün Türk ve İslam dünyasının tarihinin doğru yazılabilmesi için birincil kaynak niteliği taşıdığını bildirdi.

Arşivlerin tasnif çalışmalarının yakın bir zamanda tamamlandığını bildiren Prof. Dr. Ünal, “Bugün burada milyonlarca belge arasından Hükümdar Uzun Hasan’a ait bazı kayıt örneklerini sunma fırsatı bulduk.” açıklamasında bulundu.

Uzun Hasan’ın oğlunun yaptırdığı 15. yüzyıla ait minyatürlerin yanı sıra Azerbaycan Millî Arşiv Başkanlığı ve Azerbaycan müzelerine ait eserlerin de yer aldığı Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdarı Sergisi, 17 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...