Başkent’in “Kültür Yolu” Yunus Emre Enstitüsünden Geçiyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen “Başkent Kültür Yolu Festivali”ne ev sahipliği yapan kurumlar arasında yer aldı.

Festival kapsamında Enstitünün Ulus’taki tarihî binasında Ressam Prof. Dr. Abbas Ketizmen’in Cumhuriyet’in kuruluşundan 100. yılına kadar Türk tarihine iz bırakan önemli olayları illüstrasyon tekniği kullanarak hazırladığı çalışmaların yer aldığı “Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye” adlı sergi, sanatseverlerin ve tarih meraklılarının beğenisine sunuluyor. 

Enstitü tarafından 22 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen “Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye” adlı programda sergi ve müzik dinletisi olmak üzere bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, sanatseverler, davetliler ve basın mensupları iştirak etti.

“Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye Sergisi”nin açılışının gerçekleştirilmesinin ardından Cumhuriyet Dönemi’ne ait Türk müziği eserlerinin yer aldığı özel seçki icra edilerek davetlilere unutulmaz bir müzik şöleni yaşatıldı.

Cumhuriyet’in 100 Yıllık Tarihi Resmedildi

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak Cumhuriyetimize olan vefa borcumuzu küçük bir katkıyla ifa etmiş bulunuyoruz. ‘Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye’ sergimizde Türk tarihinin önemli bir kesiti olan son 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizi resmettik ve kavramlarla öne çıkardık. Bu sergi, özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız için çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin zengin kültürel mirasını dünyaya tanıtıyoruz”

Başkan Prof. Dr. Şeref Ateş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Cumhuriyet’e yakışır bir şekilde bütün dünyayı kültür ağlarıyla örmeye devam ediyoruz. Hâlihazırda 60’ın üzerinde ülkede bulunan 80’den fazla yurt dışı temsilciliğimizle Türkiye’nin zengin kültürel mirasını dünyaya tanıtıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye Sergisi

Cumhuriyetle Büyüyen Türkiye Sergisi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e özel olarak hazırlanan illüstrasyon başta olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Kurtuluş Savaşı’na 6 büyük cephedeki millî mücadele ve Türk tarihine iz bırakan olaylar kronolojik sırayla resmedildi.

Ressam Prof. Dr. Abbas Ketizmen

Ressam Prof. Dr. Abbas Ketizmen, 45 yıllık sanat hayatı ve 27 yıllık akademik kariyeri boyunca 2 binden fazla tasarım ve sanat eseri üretti. Ressam Ketizmen, sanat hayatı boyunca çok sayıda ödül kazandı ve sergiler düzenledi. “2018 Cengiz Aytmatov Yılı” kapsamında hazırlanan “Cengiz Aytmatov’u Okumak” adlı sanat albümünde 39 sanatçı arasından 3 adet resmiyle Türkiye’den yer alan tek ressam oldu.

Başkent Kültür Yolu Festivali

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ankara’nın kültürel zenginliğini uluslararası arenada ön plana çıkarmak amacıyla hayata geçirilen “Başkent Kültür Yolu Festivali”nde, 16 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında Ankara’nın tarihî ve kültürel mekânlarının ev sahipliğinde konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere kadar gerçekleştirilecek 700’den fazla etkinlikle çok sayıda sanatsever bir araya getirilecek.

Diğer Etkinlikler

Manama Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Manama Büyükelçiliği’nin himayesinde, Bahreyn Üniversitesi’nde, İRCİCA iş birliğiyle...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...