Fransa’da “Engellilerin Eşit Hak Mücadelesi:Türkiye Büyük Millet Meclisinden Bir Örnek” Etkinliği Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Paris Yunus Emre Enstitüsü ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu iş birliğinde sanat aracılığıyla engelli bireyler ve insan haklarında eşitlik konularında farkındalık yaratılması amacıyla “Engellilerin Eşit Hak Mücadelesi:Türkiye Büyük Millet Meclisinden Bir Örnek” adlı etkinlik düzenlendi.

Fransa’nın Strazburg şehrinde Avrupa Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Tuğrul Türkeş, AKPM Ukrayna Delegasyonu Başkanı Maria Mezentseva, AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, Paris Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Celine Aydın, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, AKPM Türk Delegasyonu üyeleri, milletvekilleri, büyükelçiler, diplomatlar ve davetliler katıldı.

Engellilerin eşit haklara sahip olması gerektiği vurgulanan etkinlikte, Milletvekili Serkan Bayram’ın engelli birey olarak hayatını konu alan “Buğday Tanesi” adlı film gösterildi.

Milletvekili Bayram, programda gerçekleştirdiği konuşmada, engelli birisi olarak diğer insanlarla eşit haklara sahip olabilmek için verdiği hayat mücadelesinden bahsetti.

Türkiye’de bir hukukçu ve milletvekili olarak engelli bireyler ve insan haklarının savunuculuğuna yönelik yürüttüğü çalışmalardan örnekler veren Milletvekili Bayram, bir zamanlar engelli olduğundan dolayı hâkim ve savcı olamayan kişilerin artık engellerinin kalmadığının altını çizerek “Engellilerin önünden engeller kalkmalı.” ifadesini sözlerine ekledi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, gerçekleştirdiği konuşmada “Engelli yoktur, engeli koyanlar insanlar ve düşüncelerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

AKPM Ukrayna Heyeti Başkanı Maria Mezentseva, konuşmasında sanat, barış ve eşit haklara sahip olma konularının birlikte ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Paris Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Celine Aydın yaptığı açıklamada, “Yunus Emre Enstitüsü Engel-Sizsiniz” adlı etkinlik serisinin dünya genelinde gerçekleştirildiğini aktardı.

“Engellilerin Eşit Hak Mücadelesi:Türkiye Büyük Millet Meclisinden Bir Örnek”  başlıklı konferansta engelli bireylere ve insan haklarına vurgu yapılarak barış çağrısında bulunuldu.