Güneydoğu Asya Ülkelerinde Türkçe Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya’nın ardından Kamboçya’da da Türkçe öğretimi ve kültürel etkileşim faaliyetleri düzenleyerek bölgede milyonlarca kişiyi Türkçe ve Türk kültürünün çatısı altında bir araya getirecek.

Kültür, sanat ve bilim başta olmak üzere her alanda Türkiye’nin dünya çapında nitelikli temsilini sağlayan ve kültürel niteliklerini dünyaya anlatan Yunus Emre Enstitüsü, 17 milyondan fazla nüfusa sahip olan Kamboçya’da faaliyetlerine başlayacak.

GÜÇLENEN TÜRKİYE: BÜYÜYEN YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ

Türkçeye ve Türk kültürüne yoğun ilgi gösterilen ülkeler ile stratejik önemi haiz ülkelerde faaliyet alanını genişletmeye yönelik girişimlerde bulunan Enstitü, Asya kıtasında izlediği strateji çerçevesinde Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de yurt dışı temsilciğinin açılışına yönelik ilk adımı attı.

T.C. Punom Pen Büyükelçiliğinin himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü ile Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de bulunan Punom Pen Kraliyet Üniversitesi arasında iş birliğinin tesis edilebilmesi amacıyla 20 Aralık 2022 tarihinde mutabakat zaptı imzalandı.

Punom Pen Kraliyet Üniversitesinde gerçekleştirilen imza törenine, T.C. Punom Pen Büyükelçisi Ülkü Kocaefe ve Punom Pen Kraliyet Üniversitesi Rektörü Dr. Chet Chealy iştirak etti.

TÜRKİYE İLE KAMBOÇYA İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLANACAK

Punom Pen Büyükelçisi Kocaefe “Bugün, Yunus Emre Enstitüsü ve Punom Pen Kraliyet Üniversitesi arasında mutabakat zaptı imzalanmasına şahitlik etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu iş birliğinin akademik, bilimsel ve kültürel alanlarda ortak çalışmaları artırmak, halklarımızı birbirine yakınlaştırmak, karşılıklı anlayış ve dostluğu geliştirmek suretiyle Türkiye ile Kamboçya arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALAN KAMBOÇYALI GENÇLER İKİLİ İLİŞKİLERE YENİ VE ÖNEMLİ BOYUT KAZANDIRIYOR

Büyükelçi Kocaefe, “Türkiye’de eğitim alan ve sayıları her gün artan Kamboçyalı öğrenciler bugün ilişkilerimize yeni ve önemli bir boyut kazandırmıştır. Yaratıcı fikirlerle dolu Kamboçyalı gençler, ülkelerimiz ve kültürlerimiz arasında sağlam birer köprüdür. Şimdi bu köprüyü akademik değişim, Türkçe kursları, Türk kültürünü ve sanatını tanıtan çeşitli etkinliklerle daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

ULUSLARARASI ALANDA TÜRKİYE TANITILIYOR

Kültürel diplomasi faaliyetleri aracılığıyla dünya çapında Türkçeyi ve Türk kültürünü tanıtmayı misyon edinen Yunus Emre Enstitüsü, 2009 yılında Balkanlarda faaliyetlerine başlayarak 13 yıl gibi kısa bir sürede faaliyet alanını Latin Amerika’dan Güneydoğu Asya ülkelerine kadar genişleterek Türkiye’nin bilinirliğini ve tanınırlığı büyük bir coğrafyaya taşıdı.