Kahire’de Arapça-Türkçe Çeviri Atölyesi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin’in katılımıyla 11-14 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenen “Arapça-Türkçe Çeviri Atölyesi”ne Türkçe öğrenen Mısırlı gençler yoğun ilgi gösterdi.

Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suçin, “Kahire Yunus Emre Enstitüsünün davetiyle katıldığım atölye çalışmalarında Mısırlı gençlerin, Arapça-Türkçe yazılı çeviride farklı temalarda başarılı çeviriler yapmalarına ve çeviri ufuklarını geliştirmeye çalışıyorum.” dedi.

Mısırlıların çeviri atölyesine yoğun ilgi gösterdiğini belirten Suçin, “Kahire’de oldukça ilgili ve dinamik bir çevirmen grubuna eğitim vermekten mutluyum. Bu tür atölyelerin Arapça-Türkçe dil çifti arasında çeviri yapacak adayları, profesyonel çeviri kariyerine daha fazla yaklaştırdığına inanıyorum. Bu durum, gelecekte daha fazla nitelikli çevirilerin yapılması anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Atölyeye katılan Kahire YEE kursiyeri Sümeyye Osman “Türkçe bilen öğrencilerin iş hayatları ve kariyerleri çeviri alanından başlıyor. Gazetecilik alanında kariyer yapmak istediğimden yazılı çevirinin tekniklerini öğrenmek benim için önemli. Enstitüdeki çeviri atölyesine katıldım ve çok faydalandım.” dedi.

TÜRKİYE İLE MISIR ARASINDAKİ KÜLTÜREL VE AKADEMİK İŞ BİRLİKLERİNDE GELİŞME

Kahire Yunus Emre Enstitüsünde, çeviri atölyesi kapsamında düzenlenen programda konuşma gerçekleştiren Kahire YEE Koordinatörü Emin Boyraz, Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel ve akademik iş birliklerinin hızla geliştiğini görmekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkçe öğrenen Mısırlı gençlere yönelik çeşitli kariyer programları organize ettiklerini ve söz konusu çeviri atölyesini özellikle Türkoloji alanında çalışmayı hedefleyen çevirmen adaylarına yönelik düzenlediklerini aktaran Boyraz, şunları kaydetti:

“Mısır’da Türkçe öğrenen gençler için çeşitli kariyer programları düzenliyoruz. Çeviri atölyemizi özellikle Türkoloji alanında çalışmayı düşünen ve sayıları her geçen gün artan akademisyen ve çevirmen adaylarına yönelik gerçekleştiriyoruz. Etkinliğimizin Mısırlı genç kardeşlerimizin kariyerlerine fayda sağlayacağını umut ediyoruz. Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel ve akademik iş birliklerinin hızla geliştiğini görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyoruz.”

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞLAR GÜÇLENDİRİLİYOR

Mısır’da 2010 yılından itibaren faaliyetlerine başlayan Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminin yanı sıra gerçekleştirdiği kültür-sanat faaliyetleri aracılığıyla iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeye devam ediyor.

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...