Kırgızistan’da 7. Türk Filmleri Haftası Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Bişkek Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yerli Düşünce Derneği iş birliğinde “7. Türk Filmleri Haftası” gerçekleştirildi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 7. Türk Filmleri Haftası’nın gala gecesinde Türk yapımcı ve oyuncular, Kırgızistanlı seyirciyle buluştu.

Türk sinema oyuncusu Türkan Şoray’ın onur konuğu olduğu programa, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, AK Parti 26-27. Dönem Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Kemal Uysal, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yetkilileri, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı temsilcileri, Kırgızistan sinema sektörünün temsilcileri, akademisyenler, bilim adamları, oyuncular ve diplomatlar katıldı.

“1. Bişkek Uluslararası Film Festivali”nin jüri başkanlığını üstlenen yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, yapımcı ve yönetmen İsmail Fidan, yönetmen Cüneyt Karakuş, oyuncu Burak Haktanır, Esra Gezginci, Fatih Osmanlı, Muhammed Emre Kaya, yapımcı Narin Nur Akdi, yapımcı Ahmet Selim Tuncer, oyuncu Azra Aksu ile Türk Filmleri Haftası Koordinatörü ve Yönetmeni Öner Kılıç, Kırgızistanlı seyirciyle buluştu.

Türk Filmleri, Türk Kültürünü Tanıtacak

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Birinci Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev, programda gerçekleştirdiği konuşmada Türk Filmleri Haftası kapsamında gösterilecek filmlerin Türk kültürünü tanıtacağını ifade etti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, 21. yüzyılın Türkiye Yüzyılı olmasının yanı sıra Türk Dünyası’nın yılı da olacağını belirterek “Bu çalışmalar çok önemli. Burada temel nokta sanatın birleştirici yönünü güçlendirmek. Sanatın bir ayrıştırma vasıtası olmaması lazım. Sanatın ideolojik kamplaşmanın enstrümanı olmaması lazım. Bu tip toplantılar, buluşma, kaynaşma ve birbirimize yakınlaşma vesilesi olması lazım.” değerlendirmelerinde bulundu.

Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, 2016 yılında başlattıkları Türk Filmleri Haftası’nın 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali’nin düzenlenmesine vesile olduğunu ifade etti.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Türk Dünyası’nda sinema sektöründe bir yakınlaşmanın olduğuna dikkati çekti.

Engelli milletvekili Serkan Bayram, Türk Filmleri Haftası’na, hayat hikâyesinin konu edildiği “Buğday Tanesi” filmi ile katıldığını anlattı.

Bebekken buğday tarlasında çıkan yangında vücudunun büyük bölümünde kalıcı yanıklar oluşan ve ellerini kaybeden Serkan Bayram, hayata tutunma mücadelesini anlatan filme ilişkin “Buğday Tanesi filmi, engelli bireyler için umut; engellilerin aileleri için ise bir empatidir. Dünyada 1,5 milyar engelli nüfus var. Bu nüfus aileleriyle birlikte 5 milyarı buluyor. Onlar için de aynı şekilde geçerlidir. Bunun için ‘Buğday Tanesi’ filmini herkes izlemeli.” ifadelerini kullandı.

“Son Akşam Yemeği” Filminin Gösterimi Yapıldı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde, yönetmenliğini Levent Onan’ın üstelendiği, Cumhuriyet ilan edilmeden bir gün önce Çankaya Köşkü’nde yaşanılanların anlatıldığı “Son Akşam Yemeği” filmi konuklarla buluştu.

Türk Filmleri Haftası kapsamında “Bağlılık Hasan”, “Eflatun”, “Buğday Tanesi”, “49”, “Bir Tutam Karanfil” ve “Rafadan Tayfa-Galaktik Tayfa” filmleri sinemaseverlerle buluşacak.

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...