Podgoritsa’da Tanışkan Projesi’nin Atölye Çalışmaları Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da Yunus Emre Enstitüsü tarafından değişen ve gelişen teknoloji dünyasına uyum sağlamak amacıyla geliştirilen; yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat ile Türkçeyi bir araya getiren Tanışkan Projesi’nin atölye çalışmaları düzenlendi.

Podgoritsa Bristol Otelinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarına teknoloji meraklısı çocuklar, yetişkinler ve davetliler katıldı. Tanışkan Projesi’nin Podgoritsa’da gerçekleştirilen atölye çalışması kapsamında çocuklar ve yetişkinler son dönemde oldukça popüler olan NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat yapıtları ve Türkçe dijital içerikler üretti.

Çocuklar ve yetişkinlere yönelik ayrı oturumlarda düzenlenen atölye çalışmalarında katılımcılar, yapay zekâ gibi yeni teknolojiler üzerinden oluşturdukları alan vasıtasıyla “Türkçe” yeni hikâyeler oluşturarak sanat çerçevesinde yaratıcı fikirlerini ortaya koydu.

Atölye çalışmalarında bir araya gelen teknolojiye ilgi duyan katılımcılar, yapay zekâ aracılığıyla dijital içeriklerin üretilmesine ilişkin bilgi aldıktan sonra terminolojide “girdi”nin karşılığı olan prompt yazmayı öğrendi. Prompt yazılmasının ardından katılımcılar kendilerine özel ve diğer katılımcılara yönelik dijital içerikler hazırladı.

Atölye çalışmasının devamında Yunus Emre’nin dizelerindeki ifadelerden hareketle hazırlanan örnek dijital içeriklerin incelenmesinin ardından katılımcılar Yunus Emre’nin dizelerindeki sözcükleri ve anlamları kendilerine göre yapay zekâya aktararak yeni dijital içerikler üretti.

Tanışkan Projesi

Türkçe, yapay zekâ ve sanatın bir araya getirilerek Enstitü tarafından 2022 yılında geliştirilen Tanışkan Projesi, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyaya açılarak birçok coğrafyada teknolojik gelişmenin Türkçe öğretimine entegre edilmesi ve yeni ufuklar çizilmesinde önemli rol oynuyor.