Romanya’daki Yabancı Misyon Şeflerine Türk Mutfağının Lezzetleri Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışındaki temsilciliklerinde gerçekleştirdiği gastrodiplomasi faaliyetleriyle Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini dünyanın farklı noktalarına taşıyor.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya’da Türk mutfağına duyulan yoğun ilginin karşılanması amacıyla düzenlenen “Türk Mutfağı Atölyesi”nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan’ın eşi Dr. Aslı Altan ve Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen gastronomi etkinliğinde Romanya’da mukim büyükelçiler ve eşleri Türk mutfağının lezzetleriyle buluşturuldu.

Atölyeye, Ekvador, Danimarka, Kolombiya, İran, Lübnan, Fransa, Moldova, Polonya, Portekiz, İspanya, Macaristan, Irak, Suriye, İtalya, Venezuela ve Şili ülkelerinin büyükelçileri, büyükelçi eşleri, kordiplomatik, askerî ataşe eşleri ve Uluslararası Kadınlar Derneği (IWA) üyeleri katıldı.

Şef Remziye Asan’ın eğitmenliğinde gerçekleşen atölyede, ilk olarak ezogelin çorbasının yapımıyla ilgili bilgiler verilmesinin ardından katılımcılarla birlikte çorbanın yapımına başladı.

Atölyenin devamında Osmanlı saray mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri olan hünkar beğendinin hazırlanışa dair bilgiler verildi ve yemeğin hazırlık çalışmalarına başlandı. Meze olarak ise menüde yer alan ezme ve salata hazırlandı.

Atölyede katılımcılar yemeklerin tarihi, hazırlanışı, kullanılan malzemelerin çeşitliliği karşısında hayranlıklarını gizleyemediler. Üstün uğraşlar sonucunda her bir katılımcı kendi el becerisiyle yaptığı yemekleri kontrollü şekilde pişirdi. Şef Asan, her bir kursiyerin çalışmasını tek tek inceledi. Yemek kokusu mutfağı doldururken katılımcılara Türk kahvesi ve çayı ikram edildi.

Atölyede tatlının hazırlanma bölümünde katılımcılar, Osmanlı saray mutfağının lezzetleri arasında yer alan sütlacın yapımına başladılar. Koyu sohbetlerle devam eden çalışmalarda tatlılara süslemelerle son şekli verildi.

Sefire Dr. Aslı Altan ve Koordinatör Mustafa Yıldız tarafından katılımcılara yemeklerle ilgili bilgiler verildi ve her bir yemeğin hikâyesi anlatıldı.

Türk mutfağının binlerce yıllık lezzetlerinin hazırlanması ve gastronomiye dair sohbetler başta olmak üzere Türkiye’nin mutfak kültürünün benzersiz unsurlarının tanıtıldığı “Türk Mutfağı Atölyesi”, katılımcılara belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Dünya Çapında Gerçekleştirilen Gastrodiplomasi Faaliyetleri

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültürel mirasını geniş yelpazede tanıttığı etkinlikleri kapsamında dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan ve birbirinden farklı lezzetleri barındıran Türk mutfağının tanıtımı amacıyla çok sayıda etkinlik düzenleyerek farklı coğrafyalarda yaşayanları Türk mutfağıyla buluşturmaya devam ediyor. 

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...