Yunus Emre Enstitüsü, Türk Kültürünü 2023'te Dünyanın Dört Bir Köşesine Taşıdı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı kıtalarında binlerce kişiye Türk kültürünü tanıtan büyük ölçekli projelere imza atarak 2023 yılını geride bıraktı.

Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Cumhuriyet’in temeli olan Türk kültürünü dünyanın dört bir köşesine taşıdı.

Enstitü tarafından Anadolu’nun binlerce yıllık kadim kültürel birikimi ile Cumhuriyet’in kazanımlarıyla daha da zenginleşen Türk kültürünün ve Türkçenin tanıtımına yönelik geniş bir yelpazede yüzlerce faaliyet düzenlendi.

Türk Kültürünün Uluslararası Alandaki Konumu Güçlendi

Kimi zaman Türk müziğinin yankılandığı kimi zaman ise Türk mutfağının lezzetlerinin damaklarda kaldığı Türk kültürünün emsalsiz ögeleri, edebiyattan sanata tarihten sinemaya kadar geniş bir yelpazede tanıtılan faaliyetlerle Türk kültürünün uluslararası alandaki konumunun güçlendirilmesine katkı sağlandı.

Enstitü, spor diplomasisi faaliyetleri kapsamında ABD’de düzenlenen NBA maçında Türk kültürünün tanıtıldığı programdan 100. yıl faaliyetleri çerçevesinde İngiltere, Sırbistan ve Malta gibi farklı coğrafyalarda Türk müziği rüzgârı estirdiği programlara kadar yurt dışında Türk kültürüne olan ilgiyi artırdı.

Güney Amerika’dan Avrupa’ya gerçekleştirilen çeşitli gastrodiplomasi faaliyetleriyle yabancı misyon şefleri, bürokratlar, sanatçılar, şefler ve gastronomiye ilgi duyan çok sayıda kişi Yunus’un sofrasında bir araya getirildi.

Afrika’dan Balkanlara çeşitli coğrafyalarda düzenlenen Türk Filmleri Haftası programlarıyla Türk sinema endüstrisinin nitelikli yapıtları sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Enstitü, dünya çapında Türk dizilerine gösterilen yoğun ilginin farkındalığıyla, Türk dizileri temalı etkinlikler de düzenledi.

Âşık Veysel Yılı ve Mevlâna Yılı gibi önemli şahsiyetlere ithaf edilen 2023 yılının birbirinden özel anma etkinlikleriyle kutlandığı programların yanı sıra UNESCO tarafından ilan edilen kutlama yıl dönümlerine yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.

Enstitünün Romanya’da bulunan temsilcilikleri tarafından Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan kültürel faaliyetler düzenlenmesi sebebiyle Yunus Emre Enstitüsü, “Devlet Üstün Onur Nişanı”na layık görüldü.

100. yıla özel olarak gerçekleştirilen “Cumhuriyet” temalı faaliyetlerle ise Türk milletinin dünyanın tarih sahnesine yazılan kahramanlık destanı, tarihten edebiyata farklı alanlarda düzenlenen etkinliklerle hafızalarda iz bıraktı.

Dünyanın Farklı Noktalarında Temsilcilikler Açıldı

Enstitü, 2023 yılında dünyanın farklı noktalarında Asya, Güney Amerika, Orta Doğu ve Güney Asya başta olmak üzere açtığı birçok yurt dışı temsilciliği aracılığıyla uluslararası faaliyet ağını genişletti.

Milyonlarca Kişi Türk Kültürü ve Türkçeyle Tanıştırıldı

Enstitü, kuruluşundan günümüze kadar yüz yüze ve çevrim içi Türkçe kursları, Tercihim Türkçe Projesi, Türkçe Öğretim Portali, Türkoloji alanında yürütülen faaliyetler, videolarla Türkçe öğretimi aracılığıyla milyonlarca kişiyi Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştırdı.

Dünya genelinde Türkiye’ye ve Türk kültürüne artan yoğun talebi karşılamak üzere Enstitü tarafından 2023 yılında yürütülen Türkçe öğretimi faaliyetleri marifetiyle binlerce kişiye ulaşıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yaptığı açıklamada, Enstitünün 2009 yılında Balkanlarda faaliyet göstermeye başladığını belirterek 2023 yılında 60’ın üzerinde ülkede 90’a yakın temsilcilikle Türk kültürünün geniş bir coğrafyada tanıtıldığını kaydetti.

Başkan Prof. Dr. Ateş, “Türkiye’nin kültürel mirasını tanıtma misyonuyla yola çıktığımız bu yolculukta 14. yılı geride bırakıyoruz. Bu zaman diliminde Enstitü olarak Türkiye’nin kültürel kapılarını dünyaya açarak Türkiye’nin köklü medeniyet mirasının zenginliklerini çeşitli faaliyetlerle tanıttık. Büyük ve güçlü Türkiye’nin hikâyesini uluslararası alanda anlattığımız nice kültürel diplomasi faaliyetleriyle Türkiye markasının güçlendirilmesine katkıda bulunduk.” değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Ateş, “Yunus’un felsefesiyle şekillendirdiğimiz faaliyetlerle önce ‘tanış olduk’ sonra ‘gönüller yaptık’. Türkiye’nin turizm potansiyeli ve kültürel değerlerini ön plana çıkararak ülkemizin yabancılar için çekim merkezi hâline gelmesi için birbirinden kıymetli çalışmalar yürüttük. 2024 yılında, her yıl olduğu gibi bir önceki yıla göre daha fazla kişiye ulaşarak uluslararası alanda Türk kültürüne gönül veren ve Türkçe konuşan kişi sayısını artırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunus’un Sevgi Dili Türkçeyle Kalıcı Gönül Bağları Kurulacak

Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına ilk adımın atılacağı 2024 yılında, temsilcilik sayısını artırarak Türk kültürüne gösterilen yoğun ilgiyi karşılamayı ve Yunus’un sevgi dili Türkçeyle farklı ülkelerle kalıcı gönül bağları kurmayı hedefliyor.