Usta Oyuncular Arnavutluk’ta

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle "Türk Filmleri Haftası" etkinlikleri kapsamında usta oyuncular Perihan Savaş ve Gürkan Uygun Arnavutluk'taki sinemaseverlerle bir araya geldi.

"Sevdaların Ölümü" gösterimi dolayısıyla, filmin başrol oyuncusu Perihan Savaş ile söyleşi gerçekleştirildi. Programa katılan Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Muammer Hakan Cengiz, yaptığı selamlama konuşmasında Türk sinemasının özellikle son 10 yılda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yükseldiğini ifade etti. Cengiz, Türk filmlerinin uluslararası alanda da milyonlarca izleyiciye ulaştığına da dikkat çekti.

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Savaş ise Arnavutluk'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Arnavutların çok sevilen ve Türklere benzeyen bir toplum olduğunu kaydetti. Sinemanın Türk kültürünü yansıtan önemli bir sanat kolu olduğunu vurgulayan Savaş, “Sinema olsun, tiyatro olsun. Gördüğünüz gibi diziler, sinema bizi sizlerle buluşturuyor. Farklı kültürden, farklı dinden insanlara biz kendi kültürümüzü anlatabiliyoruz. Bunun desteklenmesi ve daha çoğalması, birtakım ülkelerde bu kadar çok sevilmesinin nedeni de gerçekten bu işi sevgiyle, saygıyla ve bunu sadece salt şöhret olmadan sanat adına yaptığımız içindir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Oyuncu Gürkan Uygun ise sinemaseverlerle "Türk Filmleri Haftası"nın kapanış programında buluştu.

Etkinliğe, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş'ın yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sanatçı, öğrenci ve sanatseverler katıldı.

Açış konuşmasını yapan Büyükelçi Yörük, "Türk sinemasının yetiştirdiği usta oyuncu" olarak nitelendirdiği Uygun'un ününün sadece Türkiye sınırları içinde kalmadığını ve uluslararası boyutlara ulaştığını vurguladı.

Kapanış filmi olan "Ankara Yazı Veda Mektubu" gösterimi dolayısıyla düzenlenen söyleşiye katılan başrol oyuncusu Uygun, Arnavut ve Türk kültürü arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Oyunculuk mesleğini icra etmek isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Uygun, iyi bir oyuncu olmak için disiplinli ve ahlaklı olmanın gerekliliğine vurgu yaptı; oyunculukla uğraşanlara da "Bol şans" diledi.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği ile Türk ve Arnavut kurum ve kuruluşlarının da destekleriyle 26-30 Mart tarihlerinde düzenlenen "Türk Filmleri Haftası", "Ankara Yazı Veda Mektubu" film gösterimiyle sona erdi.