Sudan’da “Geçmişten Günümüze Türkiye-Sudan İlişkileri ve Gelecek İçin Fırsatlar” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

“Geçmişten Günümüze Türkiye-Sudan İlişkileri ve Gelecek İçin Fırsatlar” başlıklı uluslararası konferans 8-10 Şubat tarihleri arasında Sudan’nın başkenti Hartum’da yapıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Al Zaeim Alazhari Üniversitesi tarafından düzenlenen ayrıca Hartum Yunus Emre Enstitüsünü tarafından da desteklenen konferansa çok sayıda üst düzey katılım oldu.

Açılış konuşmasını yapan Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hassabo Mohamed Abdelrahman; Sudan ile Türkiye arasına derin bir tarih birlikteliği olduğu kadar aynı zamanda dini bir bağında var olduğu söyleyerek iki ülkenin gerçek dost ve kardeş ülkeler olduğunun altını çizdi. Abdelrahman ayrıca iki ülke arasındaki tarih ve kültür alanında ilişkiler kadar akademik ilişkilerin gelişmesinin de Sudan ve Türkiye için çok verimli olacağını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise konuşmasında Yunus Emre Enstitüsünden söz ederek Hartum Yunus Emre Enstitüsü ve Türkçe öğretimiyle ilgili konulara değindi.

Türkoloji Prokolleri ve Hartum Yunus Emre Enstitüsü Faaliyetleri

Prof. Dr. Ateş, 2013 yılında Yunus Emre Enstitüsü ile Kuran-ı Kerim Üniversitesi arasında imzalanan Türkoloji işbirliği protokolü ile üniversite bünyesinde Türkçe bölümü açıldığını ve bu tarihten sonra Sudan’da Türkçe eğitimi yeni bir ivme kazandığını söyledi ve sözlerine 2015 yılında Yunus Emre Enstitüsü ile Hartum Üniversitesi arasında imzalanan Türkoloji işbirliği protokole istinaden önümüzdeki yıl Hartum Üniversitesinde de Türkçe bölümü açılması planlandığını ekledi.

Bunun yansıra Uluslararası Afrika Üniversitesi’nde de Türkoloji bölümünün açılması için çalışmalar başladığını ifade eden Enstitü Başkanı Sudan üniversiteleriyle yapılan ve yapılması planlanan Türkçe Eğitimi işbirliklerinin yanında, özellikle Hartum bölgesinde Türkçe kursu için ön kayıt yaptıranların sayısı 150’yi aştığına dikkat çekti.

Ateş konuşmasında artarak devam eden yoğun talebe binaen; Hartum Yunus Emre Enstitüsünün hizmete geçmekte olduğunu; Türkçe eğitimi başta olmak üzere, kültürel-sanatsal faaliyetler başlatılacağını, ihtiyaç ve imkânlar dâhilinde geliştirilmeye devam edileceğini belirtti.

Konferans açılışında söz alan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz ise iki ülke arasındaki bağı pekiştirmek için akademik çalışmaların devamının geleceğini söyledi.

TİKA Hartum Koordinatörü Yahya Acun’da aynı şekilde iki ülke arasında tarihi ilişkilerin olduğunu ancak gelişmesi gereken yönlerinde olduğuna dikkat çekerken Türkiye Cumhuriyet Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın; iki ülke arasındaki eğitime dair ilişkilerin gittikçe güçlenmesinden yana duydukları memnuniyet dile getirdi. Son olarak Sudan Yüksek Öğrenim Bakanı Prof. Dr. Somia Abukashwaa ise “Türkiye’nin eğitime olan ilgisinden memnunuz” sözleriyle duruma istinaden hislerini dile getirdi.

Konferans boyunca 36 bildiri sunuldu.