Dost Ülke Kosova'ya: "FETÖ'ye karşı dikkatli olun"

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, ağırladığı Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti başkanlığındaki heyeti FETÖ tuzağına karşı uyardı.

Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti, Bakanlık Genel Sekreteri Veton Firzi ve Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, çalışma ziyaretleri kapsamında geldikleri Ankara'da Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'i ziyaret etti.

Heyeti Ulus'ta bulunan Enstitünün merkez binasında ağırlayan Prof. Dr. Şeref Ateş, iki ülke arasındaki tarihsel ve kültürel ilişkiler nedeniyle Yunus Emre Enstitüsünün merkezlerini ilk açtığı ülkelerden birinin Kosova olduğunu hatırlattı. Kosova'ya büyük önem verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ateş, "Prizren, Priştine ve İpek'te Enstitülerimiz var. Hem düzenlediğimiz kültür-sanat programlarına hem el sanatları programlarına Kosova'da yoğun ilgi var. Bakanlığınız ile ilgili konularda da iş birliğini artırmak isteriz." dedi.

Yunus Emre Enstitüsünden Kosova'ya "GPDNet" daveti

Yunus Emre Enstitüsünün dönem başkanı olduğu ve 10 ülkeden üyesi bulunan Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) ile ilgili de bilgi veren Başkan Şeref Ateş, "Dost ve kardeş ülkelerin GPDNet üyesi olması, dünyada kültürel diplomasi alanında aktif olmalarını sağlar. Dönem başkanı olarak Kosova'nın da bu ağa dâhil olmasını isteriz." teklifinde bulundu.

Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti de Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın birçok ülkesinde bulunduğuna vurgu yaparak, "Dünyanın birçok kıtasında, çok sayıda ülkede etkin olan Yunus Emre Enstitüsü ile ülkemiz arasındaki iş birliklerinin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Kültür ve eğitim gibi birçok alanda yapmış olduğunuz yatırımlar, çok fazla harcama ve çaba gerektiriyor. Türkiye gibi gücüne güç katan bir ülke olarak Kosova'da gerçekleştirdiğiniz bu yatırımları takdirle takip ediyoruz. Kosova Avrupa'nın kalbi gibidir. Her ne kadar küçük bir ülke olsa da Balkanlar’da önemli bir ülkedir. YEE'nin Kosova'da daha çok alanda yatırım yapması ve faaliyetlerini artırması, Kosova'nın projelerini desteklemesi; iki ülke halklarının ortak değeri olan ve Osmanlı'dan gelen geleneklerin korunması, hatırlanması ve yaşatılması açısından da büyük önem arz edecektir." dedi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in GPDNet üyeliği ile ilgili davetine karşılık Rexhep Hoti şunları söyledi:

"Bizim de bakanlığımızda kültürel diplomasiye yönelik bir birimimiz bulunmakta. Onların da çalışmaları ile ilgili olarak Arnavutluk ile görüşmelerimiz oldu. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı ile de görüşmelerimiz oldu. En son Arnavutluk'taki kültürel diplomasi yürüten akademi ile bazı görüşmelerimiz oldu. Kosova'daki Dışişleri Bakanımız ile de görüştüm. Dışişleri Bakanımıza kültürel diplomasi alanında sizinle ortak çalışma yürütmesi konusunda tavsiyede bulundum. Kültürel diplomaside en önemli hususlardan biri de insanların daha çok gelip gitmeleri oluyor. Bunu daha kolaylaştırmak için havayolu şirketleri ile görüşmek gibi çalışmalar yapılabilir."

"Türk sanatçıları Kosova'ya bekliyoruz"

Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Sekreteri Veton Firzi ise Priştine ve Prizren'deki YEE ile Kosova arasında oluşan iş birliği nedeniyle teşekkür ederek, "Bakanlığımızın kültürel alanda farklı kurumlara ihtiyacı oluyor. Türkiye'deki sanatçıların Kosova'ya, Kosova'daki sanatçıların Türkiye'ye gelmesi benim bizzat ilgilendiğim bir konuydu. Kosovalı sanatçıların da Türkiye'ye gelerek Kosova kültürünü ve sanatını tanıtmasını isteriz. Türk sanatçıları Kosova'ya bekliyoruz. Bu, iki ülke ilişkilerini bir adım öteye taşır. YEE Kosova ile ilgili hem Türkiye'de hem de Kosova'da etkinlikler düzenlemişti. Bu bir kültürel diplomasi. Bunlar için de çok müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsünün Kosova'ya her zaman destek verdiğini, Büyükelçilik olarak da Enstitüden çok destek gördüklerini söyleyen Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ise Şeref Ateş'ten Kosova'da çok büyük bir etkinlik düzenlenmesini ricasında bulundu.

"FETÖ'nün faaliyetlerine karşı dikkatli olun"

Kosova heyetinden gelen öneri ve talepleri dinleyen Başkan Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurduğu bir kamu vakfı olduğunu hatırlatarak, "Balkanlarda bütün halkların barış içerisinde yaşamalarını, kendi dillerini, kültürlerini ve dini inançlarını yaşamalarını arzu etmekteyiz. Türkiye'de doğal olarak Kosova'ya ve Kosova halkına karşı bir sempati var. Sayın Büyükelçimizin Türkiye'de yapmak istediği Kosova kültürüne dair her etkinliği memnuniyetle destekleriz, birlikte de yaparız. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ekonomik gücü arttıkça kültür ve eğitim alanlarına ayırdığı bütçe de artıyor. Bu noktada bir konuya dikkat çekmek isterim. 15 Temmuz'da Türkiye'de bir darbe girişimi oldu. Ve bu darbe girişimini yapanlar, özellikle Balkanlarda kendilerini eğitim ve kültür alanlarında faaliyet yapan kurumlar olarak tanıtmaktalar. Bu örgütün yıllarca böyle bir amacının olduğunu biz fark edemedik. Ama dünyanın gözü önünde Türk halkına karşı ağır silahlar kullanmaları, halkın üzerine tankları sürmeleri, Meclis'i bombalamaları gerçek niyetlerini ortaya çıkardı. Bu örgütün Kosova'da yaptığı faaliyetler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Özellikle Türkiye Cumhuriyetinin mevcudiyetinin varlığına kastetmiş bir terör örgütünün özellikle dost ülkelerde de dışlanmasını arzu etmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlüdür. Farklı kurumlarıyla Kosova'da da farklı etkinlikler yapabilir. Türkiye ve Kosova halkları arasındaki dostluğu zedeleyici hiçbir etkinliğe fırsat verilmemeli." diye konuştu.

Geçtiğimiz gün Saraybosna'da bulunduğunu söyleyen Ateş, Enstitü tarafından başlatılan Tercihim Türkçe Projesi'nin Kosova'da da uygulanabileceği teklifinde bulundu. Ateş, "Türkçeyi seçmeli ders olarak okutacak olan okullara, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, değeri 1 milyon dolar olan ve 3 tırdan oluşan elektronik malzeme ve farklı eğitim materyal desteği sağladık. Türk Devleti ve halkı kendi ekonomik refahı arttıkça onu kardeşleriyle de paylaşıyor. Kosova'da da bu gibi çalışmalar yapılabilir. İki ülke arasındaki dostluğu bozmak isteyen bu fitneciler de böylelikle Kosova'dan uzaklaşmış olur." dedi.

"Erdoğan'ı kendi cumhurbaşkanı kadar seven bakanlarımız var"

YEE Başkanı Ateş'in 15 Temmuz ve Fetullahçı Terör Örgütü'nü ilişkin dostane uyarısını dinleyen Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hoti ise ülke olarak 15 Temmuz ve sonrasında ne yaptıklarını şu sözlerle anlattı:

"Bu süreçte (15 Temmuz) Kosova yönetimi ve Kosova halkı, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin seçilmiş cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında oldu. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemeye ve iki ülke arasındaki dostluğu korumaya devam edeceğiz. Kosova'daki bir Türk, İstanbul'dayken kendini ne kadar çok Türk hissediyorsa Kosova'da da kendini o kadar çok Türk hissediyor. Onlar bizim kurucu unsurlarımızdır. Kosova'daki Türklerin, Türkiye'de kendilerini Türk hissedenlerden daha fazla kendisini Türk hissettiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Ortak tarih, ortak kültür ve ortak sanatın dışında Kosova'daki Türk toplumunun varlığı da çok önemli. Bakanlarımızın çoğu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı bizim cumhurbaşkanımız kadar çok seviyor. Savaş yıllarında Kosova'ya ne kadar yardımcı olduğunuzu herkes biliyor. Bizim Türklerle birlikteliğimiz çok büyük geçmişlere dayanıyor."