GPDNet Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığında Katar’da Toplandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün dönem başkanlığını yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) 5. Genel Kurul toplantısı için Katar’ın başkenti Doha’da toplandı.  

2016 yılından bu yana liderliğini Yunus Emre Enstitüsünün yaptığı Küresel Kamu Diplomasisi Ağı’nın 5. Genel Kurul toplantısı aralarında Filipinler, Güney Kore, İsveç, Litvanya, Macaristan, Mozambik, Nijerya, Polonya, Portekiz, Singapur ve Katar’ın bulunduğu ülkelerin kültür ve kamu diplomasisi kurumlarının katılımları ile 18-19 Kasım 2018 tarihleri arasında icra edildi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref yaptığı açış konuşmasında, kültürel diplomasi alanında bilgi alışverişini sağlamak ve uluslararası barış ile güvenliği güçlendirmek için yenilikçi yollar geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Genel kurul kapsamında GPDNet’in 2019 yılı ve ötesi faaliyetlerinin tartışıldığı oturumlar düzenlendi. Katar’da yerleşik büyükelçi, diplomatik misyon şefleri, uluslararası organizasyon temsilcileri, Katar Dış İşleri Bakanlığı ve Katar Kültür Bakanlığı görevlilerinin de katılımı ile gerçekleşen “Diplomatlar Oturumu – (Diplomats’ Session)” kapsamında GPDNet’in dünü, bugünü ve yarını ele alındı.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in Küresel Kamu Diplomasisi Ağının etkisi ve önemini anlattığı oturumda Katar’da yerleşik büyükelçi ve diplomatik misyon şeflerinin, ülkelerindeki benzer nitelikteki kamu ve kültürel diplomasi kurumları ile bu ağa katılım sağlamalarının önemine vurgu yapıldı.

1 yıldır ortak üye olarak GPDNet’de yer alan CADE (comunidade académica para o desenvolvimento) ile Yunus Emre Enstitüsü arasında tam üyelik sözleşmesinin de imzalandığı faaliyetler çerçevesinde, editörlüğünü Prof. Dr. Şeref Ateş ve Dr. Melih Barut’un yaptığı Kamu Diplomasisi: Çatışan Topluluklarla Stratejik Etkileşim (Public Diplomacy: Strategic Engagement in Conflicted Communities) kitabının orta doğu lansmanı da yapıldı.

Kitap, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2017 yılında, dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyen ve saygın alan uzmanlarının katılımları ile İstanbul’da gerçekleştirilen “Çatışan Toplumları Bir Araya Getirmede Kamu Diplomasisinin Rolü (Role of Public Diplomacy in Bringing the Conflicted Communities Together)” konulu uluslararası konferans ve “Kamu Diplomasisinin Geleceği (Future of Public Diplomacy)” konulu panelde yapılan akademik tebliğleri bünyesinde barındırıyor.   

Yunus Emre Enstitüsü başkanlığında gerçekleştirilen son genel kurul toplantısında, 2019-2022 dönemi için yeni dönem başkanı da belirlendi. Kamu ve kültür diplomasisi alanında ikili ve çok yönlü projeler geliştirmek, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmak, küresel problemler hakkında geniş ölçekli farkındalık yaratmak ve dünya sorunlarına yenilikçi alternatif barışçıl çözümler üretmek amacıyla 2014 yılında kurulan GPDNet, çalışmalarına 2019 Haziran ayından başlamak üzere Katara Kültür Köyü Vakfı (Cultural Village Foundation) başkanlığında devam edecek.