14. Büyük Türk Dili Kurultayı Bakü’de Düzenleniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türk Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ve Yurtdışı Akraba Toplulukları tarafından ortaklaşa düzenlenen 14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 2019 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenleniyor.

Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda akademisyenin yer aldığı kurultayın açılışına Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Dünya Pediatri Başkanı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu’nun yanı sıra Azerbaycanlı ve Türkiyeli gazeteciler katıldı.

Büyük Türk Dili Kurultayı 93 Yıl Sonra Tekrar Bakü’de

Kurultayın açış konuşmasını yapan Büyükelçi Erkan Özoral, Büyük Dil Kurultayı’nın ilk defa 1926 yılında Bakü’de düzenlendiğini belirtirken, bu kurultaya katılanların şehit edildiğini de hatırlattı. Kurultayın Bakü’de düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek konuşmasına devam eden Özoral, “Bakü, güzel Türkçemizin en güzel konuşulduğu yerlerden birisidir. Türkçemizi korumak, yüceltmek ve onu bütün dünyada bir bilim dili haline getirmek zorundayız. 20. yüzyılın başında Türkçenin ortak bir dil haline getirilmesi, dilde ve fikirde birlik şiarının hayata geçirilmesi için çok çeşitli çalışmalar yapıldı. Bunlar biri de Bakü’deki Türk Dil Kurultayı’ydı. Türkçemizi geliştirmek için büyük bir sorumluğumuz var. Arkamızda 200 milyonluk bir Türk dünyası var. O yüzden dilde birlik, fikirde birlik ilkesi sonsuza kadar yaşayacak. Bu kurultay, 1926 yılında şehit edilenlere de borç ödeme zamanıdır.” ifadelerini kullandı.  

Güzel Dilimiz İçin El Ele, Gönül Gönüle

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek ise kurultayın amacına vurgu yaptığı konuşmasında el ele, gönül gönüle ve omuz omuza vererek gelecek kuşaklara arı ve temiz bir Türkçe bırakılmasının önemine değindi.

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği yeri bulması konusundaki faaliyetlerine de değinen Özyürek, “Yunus Emre Enstitüsü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş, gece gündüz demeden Türkçemizin dünyada hak ettiği değeri bulması için çaba gösteriyor. Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşundan bu yana ve özellikle son yıllardaki yapıcı çalışmaları kamuoyunun da dikkatini çekmiştir. Enstitüsü başkanlığının yurt içi ve yurt dışı çalışmaları takdire şayandır. Emek verenleri kutluyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkarmak, Türkçeyi dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek ve Türk diliyle ilgili gelişmeleri görüşmek amacıyla yurt içi ve yurt dışından katılan 220 bilim insanının katılımıyla toplanan kurultayda, iki gün boyunca 120 bildiri sunulacak.