19. Yüzyıl Japonya'sına Yıldız Sarayı’ndan Bakmak

Yazıcı-dostu sürüm

Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Japonya'sına Bakmak" isimli sergi, Japonya'da sanatseverlerle buluştu.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesinin desteğiyle yürütülen proje kapsamında düzenlenen sergi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımıyla Tokyo Yunus Emre Enstitüsü binasında ziyarete açıldı.

Küratörlüğü dünyaca tanınmış fotoğraf sanatçımız Kamil Fırat tarafından yapılan sergideki fotoğraflar, Japonya'nın önemli bir dönemine tanıklık etmekle birlikte günlük yaşamdan iki ülke arasındaki ilişkilerin trajik bir simgesi olan Ertuğrul Fırkateyni faciasına, İmparatorluk ailesinden Japonya'da yaşanan depremlere, Japonya'nın benzersiz doğasından insan portrelerine kadar uzanan çok zengin bir seçki sunuyor.

Daha önce Fransa, Almanya, İngiltere, Amerika ve Rusya'da sanatseverlerin beğenisine sunulan koleksiyonda yer alan 36 bin 585 kare fotoğraf, Osmanlı'nın farklı toplumlarla kesişen yollarına farklı pencereler açarken, dünya kültürü için de eşsiz değer taşıyor.

Sultan II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı-Japon İlişkileri

Etkinlik kapsamında ayrıca “Sultan II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı-Japon İlişkileri” başlıklı panel de düzenlendi. Türk Tarih Kurumunun desteğiyle 24 Ekim Perşembe günü Tokyo Yunus Emre Enstitüsünde Prof. Dr. Vahdettin Engin,  Prof. Dr. Nobuo Misawa, Prof. Dr. Davut Hut, Dr. Ayşe Ersay Yüksel ve Kamil Fırat’ın katılımıyla gerçekleştirilen panelde Osmanlı-Japonya ilişkileri, tarih, siyaset, uluslararası ilişkiler, kültür ve sanat bağlamında değerlendirildi.