27 Ülkede TYS Heyecanı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 2018 yılının son Türkçe Yeterlik Sınavı’nı (TYS) 28 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylere yönelik yılda üç defa gerçekleştirilen sınav 27 ülkeden 578 adayın katılımıyla 32 sınav merkezinde eş zamanlı gerçekleşti.  

“Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni” doğrultusunda geliştirilen sınav başvurularında Azerbaycan’ın ilk sırada yer aldığı sıralamada Türkiye ve İran’ı Almanya takip etti.

Üç oturumda gerçekleştirilen TYS’nin birinci oturumunda okuma, dinleme; ikinci oturumunda yazma; üçüncü oturumunda ise konuşma becerileri ölçüldü.  Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavda başarılı olan adaylar, puanlarına göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olacak.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.