ABD’li Öğrenciler Türkiye’de!

Yazıcı-dostu sürüm

ABD’nin Minnesota eyaletinden 20’ye yakın lise ve üniversite öğrencisi Yunus Emre Enstitüsünün misafiri olarak 27 Ağustos – 4 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul, Bursa ve Ankara’yı ziyaret edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TURİNG’in de destek verdiği gezi kapsamında misafir öğrenciler bu üç şehrin tarihî ve turistik mekânlarını ziyaret ederken kültürümüzü yakından tanıma imkânı bulacak.

2016 yılında Washington’da kurduğu Kültür Merkeziyle ABD’de faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü, buradaki faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Son iki yıldır, ABD’de önemli kültür-sanat faaliyetleri gerçekleştiren, Türkçe kurslarını aralıksız devam ettiren Enstitü aynı zamanda, bilimsel diplomasi kapsamında ABD’nin önde gelen üniversite ve bilim kurumlarıyla da ilişkilerini geliştiriyor. İki ülke arasındaki kültürel ve insani ilişkilerin artmasına büyük bir katkı sunması amacıyla düzenlenen bu gezi ise kültürel diplomasinin uluslararası ilişkilere sunabileceği zengin imkânların güzel bir örneği olarak nitelendiriliyor.  

Ziyaretin gerçekleştirilmesinde önemli rol alan Minnesota sivil toplum kurumlarının temsilcileri daha önce Türkiye Cumhuriyeti Şikago Başkonsolosluğu, Minnesota Ticaret Odası ve Minnesota Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle geçtiğimiz Nisan ayında ülkemizi ziyaret etmiş ve bu ziyaret kapsamında Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen görüşmede, iki ülke arasında bilim ve eğitim alanlarındaki iş birliğinin ve Minnesota’da yaşayan Doğu Afrika kökenli Müslümanların kendi kültür coğrafyalarıyla ilişkilerinin artırılmasına karar verilmişti. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğin, geziye katılan Somali ve Afrika kökenli Müslüman gençlerin İslam medeniyetinin en önemli havzalarından biri olan ülkemizde Müslümanların insanlığa sunduğu eserleri ve barışçıl hayat tarzını yakından tanımaları amaçlanıyor.

Türkiye ile ABD arasındaki insani ilişkilerin zenginleşmesi açısından önemli bir vazife üstlenen gezinin amaçlarından biri de Minnesota Eyaletinde önemli bir varlığa sahip Doğu Afrika ve bilhassa Somali kökenli ABD’li Müslüman gençlerin İslam medeniyetinin en önemli havzalarından biri olan Türkiye’deki bu gezi sayesinde kendi kimliklerine duydukları özgüveni artırmak.

Minnesota eyaleti başta Somali olmak üzere Doğu Afrika kökenli önemli bir nüfus barındırıyor. Kendi dini ve kültürel kimliklerini koruyarak Amerikan toplumsal hayatında önemli roller üstlenen bu kesim, ABD ile Türkiye arasındaki eğitim, bilim ve ekonomi alanındaki ilişkiler açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Somali kökenli Müslümanların ABD Minnesota’daki başarılarının en önemli yüzlerinden biri de İlhan Ömer. 2016 yılında Minnesota Temsilciler Meclisine giren ilk Somali kökenli vatandaş olarak tarihi bir başarıya imza atan İlhan Ömer, Ağustos ayında yapılan Demokrat Parti ön seçimini kazandı. Ömer’in Kasım ayında yapılacak ara seçimleri kazanarak Filistin kökenli Rashida Tlaib’le birlikte ABD Kongresine giren ilk iki Müslüman kadından biri olması bekleniyor.

Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği bu önemli etkinlik, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin farklı boyutlarda ilerlemesi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin zenginleşmesi açısından önemli bir rol oynuyor.